Νέα ασφαλιστικά προϊόντα στην εποχή της απολιγνιτοποίησης

της Ελενας Ερμείδου

H αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής μετασχηματίζει το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο κατ’ επέκταση και της ασφάλισης, είχαμε γράψει παλαιότερα στο IW.gr

Η κλιματική δράση και η κοινωνικοοικονομική πρόοδος συνδέονται. “Οι ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής και η κοινωνικοοικονομική πρόοδος αλληλοενισχύονται, με προσδοκόμενα κέρδη 26 τρισεκ. δολαρίων μέχρι το 2030 “, αναφέρει έκθεση για την Κλιματική Οικονομία από την Διεθνή Επιτροπή Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής. Την δέσμευση για να εμποδίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς  έχουν πάρει οι Swiss Re, Munich Re, Hannover Re, Zurich, Allianz, Generali, AXA.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η Ελλάδα η οποία δια του Υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε χτες πως επεκτείνεται  ο κύκλος των δυνητικών δικαιούχων των δύο προκηρύξεων του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση που είναι σε εξέλιξη, για τα Σχέδια Δράσης για την  Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα  και την Κυκλική Οικονομία  και στους υπόλοιπους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων  Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας που είναι δικαιούχοι λιγνιτικού πόρου.

Δυνητικοί δικαιούχοι  είναι και Δήμοι Βοΐου, Βελβεντού,Σερβίων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Η διοικητική διαδικασία και οι σχετικές αποφάσεις του Πράσινου Ταμείου θα έχουν εκδοθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι δύο αυτές προκηρύξεις εκδόθηκαν από το Πράσινο Ταμείο τον Ιούλιο και εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς.  Ήδη έχουν ενταχθεί οι προτάσεις των Δήμων Κοζάνης και Μεγαλόπολης, ενώ αξιολογούνται προς άμεση ένταξη και αυτές των Δήμων Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*