back to top
11 C
Athens
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026

Ασφαλές καλοκαίρι για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Έρχεται η ωραιότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας. 

 

- Advertisement -

Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ»

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες θερμοκρασίες και άλλες περιβαλλοντικές διαφοροποιήσεις, οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προστασία του δέρματος και των άκρων, αλλά και γενικότερα τη διατήρηση της καλής λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού τους, επειδή είναι πιο ευάλωτοι, με εύθραυστη υγεία.

- Advertisement -

Η καθημερινή διατροφή τους συνιστάται να περιλαμβάνει λιγότερα, μικρότερα και ελαφρύτερα γεύματα, να έχουν ικανοποιητική ενυδάτωση, πίνοντας πολλά ποτήρια νερό, να προσλαμβάνουν σε επάρκεια τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να αποφεύγουν τους πλούσιους σε ζάχαρη χυμούς και τα αναψυκτικά, καθώς και τα αλκοολούχα κοκτέιλ.

Για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία προτείνονται καπέλα, γυαλιά, ακόμα και ομπρέλες, ενώ επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών προϊόντων. Συνιστάται επίσης η ένδυση με ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και χαλαρά ρούχα, για να είναι επαρκής ο αερισμός του σώματος.

Για την καθημερινή γυμναστική προτιμώνται οι πρωινές ή οι απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι διαβητικοί, το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να απορρυθμιστούν, είτε λόγω της αφυδάτωσης είτε από την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών. Εάν μάλιστα φέρουν αντλία ινσουλίνης ή συνεχή καταγραφέα γλυκόζης, οφείλουν να προσέχουν μήπως αποκολληθούν, λόγω της έντονης εφίδρωσης. Τα σκευάσματα ινσουλίνης επίσης θα πρέπει να μην εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή μειώνεται η ισχύς τους και ενδέχεται να  είναι αναποτελεσματικά.

Στους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εμφανίζονται εύκολη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες και οιδήματα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

Το μήνυμα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα Δίκτυα

Ο Κανονισμός του 2026, διευκρινίζεται, δεν είναι απλώς ένα σύστημα αξιολογήσεων και αμοιβών, αλλά εργαλείο αναγνώρισης και εξέλιξης για όλους

Το 2026 και οι νέες προκλήσεις: Η ασφάλιση πιστώσεων ως εγγύηση επιχειρηματικής σταθερότητας

O Γ. Σταματόπουλος, Atradius, αναλύει τη διεθνή συγκυρία και αναδεικνύει ότι η ασφάλιση πιστώσεων αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο επιβίωσης

Η Generali Hellas έκανε την πρώτη κίνηση, το έχετε μάθει;

Ξεκίνησαν να δίνουν τις πρώτες τους απαντήσεις οι ασφαλιστικές απέναντι στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στον έλεγχο κόστους υπηρεσιών υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Digital καμπάνια της ΕΑΕΕ για την προσέλκυση νέων στελεχών

Η καμπάνια στοχεύει στην ανάδειξη της ασφαλιστικής αγοράς ως ελκυστικού εργοδότη για νέους πτυχιούχους

ΕΑΕΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα το 2024

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του 2024 για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

Οι νικητές των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ 2025 – 1ο βραβείο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη Holdings

Το παρών στη λαμπερή τελετή απονομής έδωσαν μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Χρήστος Νούνης

Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική στηρίζει τον Σύλλογο ΑμεΑ «Το Μέλλον»

Η σημαντική χορηγία αφορά την αγορά και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για το αθλητικό κέντρο πλήρους προσβασιμότητας στον Αφραθιά Ηρακλείου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Τεράστια συμμετοχή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην ψηφοφορία του ΕΕΑ για τις προμήθειες

Το ΕΕΑ εμμένει στη θέση του ότι «η μάχη δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί» – Δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας