back to top
21.7 C
Athens
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί της δημόσιας ΠΦΥ

Σοβαρές εκκρεμότητες από το παρελθόν “σέρνουν” στη νέα χρονιά οι Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να βασίσει το νέο μοντέλο δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το τοπίο για μία ακόμη χρονιά συνθέτουν οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, η διαιώνιση της απληρωσιάς και οι ανεφάρμοστες δικαστικές αποφάσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα, παρουσία του Ανδρέα Ξανθού, λίγο πριν από τη “δύση” του 2017.

- Advertisement -

Παρά τις προσδοκίες που ενδεχομένως δημιούργησε η νέα χρονιά, η συνάντηση δεν φαίνεται να παρήγαγε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας προειδοποιεί ότι από τα μέσα του τρέχοντος μήνα ξεκινά νέο γύρο νομικών προσφυγών και κινητοποιήσεων για την πληρωμή του ιατρικού προσωπικού που στελεχώνει τα ΚΥ με δικαστικές αποφάσεις. “Υπάρχουν απλήρωτοι από 20 μήνες έως 4 μήνες. Η υπομονή έχει εξαντληθεί” αναφέρει σχετικά.

Εξάλλου, το 2017 κληρονόμησε στη νέα χρονιά προβλήματα και με τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών που σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

- Advertisement -

Η Ομοσπονδία προτίθεται να πράξει ανάλογα και για την άμεση υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην επαναπρόσληψη απολυμένων γιατρών. “Οι δικαστικές αποφάσεις είναι πάνω από το νόμο και είναι άμεσα εκτελεστέες” τονίζει σχετικά και ζητά ενιαία πολιτική από τις Υγειονομικές Περιφέρειες για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και την “ερμηνεία” του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

“Αγκάθι” αποτελεί στο μεταξύ η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις ΤοΜΥ, καθώς πάνω από τις μισές θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2017 έμειναν ακάλυπτες αλλά ακόμα δεν επαναπροκηρύχθηκαν.

“Οι όποιες καθυστερήσεις, μόνο πλήγμα επιφέρουν στο δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας” τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ, διευκρινίζοντας πως οι ανάγκες μεγαλώνουν λόγω συνταξιοδότησης γιατρών. “Σε πολλά ΚΥ λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Απαιτείται σχεδιασμός με κριτήρια τις ανάγκες ανά κέντρο υγείας και περιοχή” συμπληρώνει, ενώ ζητά να μπει τέλος στις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού εκτός των ΚΥ και των ΤοΜΥ και να ολοκληρωθούν οι κρίσεις όλων των γιατρών.

Την ίδια ώρα, στον “πάγο” εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων, σε συνάρτηση με τη στελέχωση των εργαστηρίων με προσωπικό. Για την ΠΟΣΕΥΠ, η αναβάθμιση του εργαστηριακού τομέα είναι ο μόνος τρόπος να είναι ανταγωνιστικό ένα δημόσιο σύστημα απέναντι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη συνάντηση η Ομοσπονδία επανέφερε, τέλος, τη θεσμοθέτηση των 15λεπτων ραντεβού, ως ελάχιστου χρόνου ανάλογα με την ειδικότητα και την διενέργεια ιατρικών πράξεων, που έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο από το 2016 χωρίς να έχει εφαρμοστεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Gold Badge στο ΥΓΕΙΑ από τον European Cancer Organisation

Μια ευρωπαϊκή διάκριση με ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας απέσπασε το ΥΓΕΙΑ, καθώς έλαβε το INTERACT-EUROPE Gold Badge

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.