back to top
33.8 C
Athens
Τρίτη 12 Αυγούστου 2025

Ανίχνευση Απάτης μέσω Αξιοποίησης Big Data, Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται, πλέον, για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος προχωρά σταδιακά προς την αναγκαία ψηφιοποίησή του, με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις καταναλωτικές τάσεις να επιβάλλουν την προσαρμογή του σε ένα σύγχρονο, αυτοματοποιημένο περιβάλλον. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, η «καρδιά του ασφαλιστικού κλάδου», από τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας, χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο ψηφιακά εργαλεία, CRM, analytics που προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση, ταχύτερη ανταπόκριση και βαθύτερη κατανόηση των αναγκών του πελάτη. Το φετινό Insurance Conference έρχεται να αναδείξει και να αναλύσει όλα όσα συμβαίνουν ήδη στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ . Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Chief Product Officer, Covariance παραχώρησε ομιλία με θέμα «Ανίχνευση Απάτης μέσω Αξιοποίησης Big Data, Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

- Advertisement -

Βασικά σημεία της ομιλίας του:

-Πώς μπορεί η ΑΙ να μας βοηθήσει να αναδείξουμε, να προβλέψουμε πιθανά cases, fraud, waste ή abuse στον χώρο τόσο της ασφάλισης της υγείας, όσο και της ασφάλισης του αυτοκίνητου.

-Το θέμα της ασφάλισης δεν είναι εύκολο, είναι μια εξίσωση δύσκολη, είναι παραμετρική. Έχεις κόστος, έχεις ανθρώπους, έχεις πελάτες, έχεις συμφωνίες. Πρέπει να είμαστε σε θέση να δώσουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα το σύστημα πρέπει να είναι και sustainable. Άρα, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πρέπει να δούμε λιγάκι πώς μπορεί να μας βοηθήσει η τεχνολογία.

-Η τεχνολογία εξαρτάται από data. Όμως τα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο biased όσο οι άνθρωποι που θα βάλουν τα δεδομένα και όσο οι άνθρωποι που θα φτιάξουν τους αλγορίθμους για να επεξεργαστούν αυτά τα δεδομένα. Άρα, λοιπόν, εδώ χρειάζεται γνώση και πολύ καλή προετοιμασία στα δεδομένα μας προτού ξεκινήσουμε οποιοδήποτε έργο.

-Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει λίγο η εικόνα. Μάλλον τα δεδομένα ήταν εκεί, όμως οι δυνατότητες επεξεργασίας τους άλλαξαν. Ιατρικές εικόνες, ζημίες αυτοκινήτων, κείμενα, πορίσματα, τα κλασικά δεδομένα που ξέραμε, φιλικές δηλώσεις ατυχήματος, δεδομένα από σένσορες. Όλα αυτά λοιπόν είναι τα λεγόμενα μεγάλα δεδομένα που είναι μεγάλα σε όγκο. Αυτά λοιπόν κάπου πρέπει να μπουν, κάπου πρέπει να αποθηκευτούν και απαιτούν τις αντίστοιχες υποδομές για να τα επεξεργαστούμε. Πρέπει να τα προετοιμάσουμε κατάλληλα ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα.

-Πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε; To θέμα δεν είναι μόνο η ανάλυση των δεδομένων, αλλά είναι και η δυνατότητα να τα οπτικοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα ώστε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας λένε τα data. Γίνονται πολυπαραγοντικές αναλύσεις και ξαφνικά αρχίζουμε να βλέπουμε να σχηματίζονται κοινότητες. Τώρα λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε, να πάρουμε εικόνα από τα δεδομένα μας.

-Στο κομμάτι του security θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Τα δεδομένα τα χρησιμοποιείτε για παράδειγμα ένα GPT ή ένα οποιοδήποτε άλλο γλωσσικό μοντέλο που είναι διαθέσιμα στο ίντερνετ. Εάν υπάρχουν προσωπικές πληροφορίες, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πού τις παρέχουμε. Τα προϊόντα της Covariant χτίζονται για εσάς on premises, με μοντέλα γλωσσικά δικιά σας επιλογής και με τα δικά σας δεδομένα.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, τα προϊόντα έχουν έτοιμα δικά τους APIs, δικού τους τρόπους δηλαδή, για να μιλούν με τα τρίτα συστήματα που ξέρουμε ότι υπάρχουν και χρησιμοποιείτε ήδη για να αντιλήσετε τα δεδομένα σας.

Ο κ. Κουτσόπουλος παρουσίασε μεταξύ άλλων τα προϊόντα της εταιρείας, όπως το CO ASSESS και το COREACT, συστήματα ταυτόσημα, με παρόμοιες δυνατότητες. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν την τεχνητή μου νοημοσύνη για να ελέγξουν σε πραγματικό χρόνο τα claims τα οποία έρχονται, ώστε να γίνει πρόβλεψη κόστους, γεγονός που βοηθά στον στόχο για ακριβέστερες δεσμεύσεις.

“Κάνουμε προβλέψεις και στο τέλος, ‘φλαγκάρουμε΄ όλα τα περιστατικά, ανάλογα με το πόσο ύποπτα τα θεωρούμε. Προσοχή εδώ, τα συστήματα αυτά δεν θα σας πουν ότι αυτό είναι απάτη ή αυτό σε υπερχρεώνει. Είναι ένας βοηθός, ένα δεύτερο μάτι ώστε να σας επιστήσει την προσοχή. Σας λέει ποια περιστατικά πρέπει να περάσετε γρήγορα και με ποια να ασχοληθείτε παραπάνω… Μιλάμε για ένα ολόκληρο σύστημα business analytics, reporting και visualization.Είναι ένα σύστημα που μαθαίνει από τα δικά σας δεδομένα”.

Η ίδια λογική αφορά και στον κλάδο αυτοκινήτου. Το ίδιο που μπορούμε να κάνουμε και στην Υγεία μπορούμε να κάνουμε στο αυτοκίνητο. Μπορούμε να απεικονίσουμε ξαφνικά χτίζοντας δίκτυα (14:04) και να δούμε την κατανομή των περιστατικών μας ΄ποιος, με ποιον, πότε, γιατί, με ποιο τρόπο΄.

Και κατέληξε λέγοντας οτι η Covariance διαθέτει τα στρατηγικά εργαλεία και με την βοήθεια των δεδομάνων “να κάνω visualize κι έτσι να μπορώ να πάω να διαπραγματευτώ, να σχεδιάσω πολύ καλύτερα το μέλλον μου, τις συμφωνίες μου και ούτε καθεξής”.

Photo Credits

Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Σχετικές δημοσιεύσεις

Mediterraneo Hospital: Το πρώτο online δίκτυο αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Mια καινοτομία με ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Το FunkSec δείχνει το μέλλον του μαζικού ψηφιακού εγκλήματος

Οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν για νέα ομάδα ransomware, που συνδυάζει ΤΝ, χαμηλά λύτρα και πώληση κλεμμένων δεδομένων

“Αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε σωστά το ΑΙ, θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας”

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε για να μείνει και να εξελίξει τους χρήστες των δεδομένων που πραγματεύεται. Είναι αναγκαία η προσαρμογή μας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Trade: Νέο εργαλείο για τον έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας στις B2B συνεργασίες

Tο εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» για τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο επισφαλών συνεργασιών

Θ. Δομπρίδης, ΕΑΚ: Ξεκινούν επιτόπιοι έλεγχοι για τη NIS2 – Βίντεο

Τι θα περιλαμβάνει το υπό διαμόρφωση πλαίσιο ελέγχου των υπόχρεων από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

Interamerican: Αναπροσαρμογές ασφαλίστρων στον κλάδο Γενικής Αστικής Ευθύνης

Απαραίτητη ενέργεια, κατά την εταιρεία, για υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών - Για ποιους θα ισχύσει αύξηση 12%

Η ΔΕΗ στο XTRUST-6G για την κυβερνοασφάλεια των ευφυών υποδομών ηλεκτροκίνησης

Συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο XTRUST-6G με πιλοτική εφαρμογή για την ασφάλεια στην ηλεκτροκίνηση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Νέα πρόσκληση προς τους επαγγελματίες του κλάδου

Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συνεργατών του, αξιοποιώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα της οικονομίας κλίμακος και σκοπού

Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία

Για σοβαρές ελλείψεις αίματος την περίοδο από μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Διακοπές: Βρείτε το σπίτι όπως το αφήνετε, με τις συμβουλές της Υδρογείου Ασφαλιστικής

Για να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι σημαντικό να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για την ασφάλεια του σπιτιού μας όσο θα λείπουμε

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για πρόσφατες αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, τη βεβαίωση οφειλής και το επιτόκιο για φορολογικές οφειλές

Ντάνιελ: Ολοκληρώθηκε η προκαταβολή κρατικής αρωγής, ξεκινά η τελική επιχορήγηση

Η συνολική επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της κατά περίπτωση εκτιμώμενης ζημιάς