back to top
12.5 C
Athens
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026

AM Best: To DTC marketing ανοίγει νέες πόρτες στην ασφαλιστική αγορά

Την ώρα που η ασφαλιστική βιομηχανία περνά σε μία φάση ψηφιακού μετασχηματισμού, η ανάπτυξη της τεχνολογίας ενθαρρύνει τον κλάδο να διερευνήσει και να καθιερώσει κανάλια διανομής «direct-to-consumer» (DTC).

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της AM Best καταδεικνύουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν το DTC ως την πιο «ελκυστική» πηγή ευκαιριών για το 2019, καθώς το 31% των ερωτηθέντων από τον ασφαλιστικό κλάδο επέλεξε αυτό, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο εξασφάλισης ευκαιριών (σ.σ. συγχωνεύσεις, εξαγορές, γεωγραφική επέκταση).

- Advertisement -

Η ετήσια αναφορά της AM Best που τιτλοφορείται «DTC: Expanding Distribution and Seeking Opportunities» σημειώνει ότι εκπρόσωποι άλλων κλάδων αξιοποιούν όλο και περισσότερο τη στρατηγική DTC για να καταστούν περισσότερο «ελκυστικοί» στην αγορά και θέτουν ως προτεραιότητα τις προσδοκίες των πελατών τους ως προς την ψηφιακή τους εμπειρία και την ευκολία χρήσης.

Με μεγάλη διαφορά (40% των ερωτηθέντων), η στρατηγική DTC αποτελεί το πιο δημοφιλές κανάλι διανομής με γνώμονα την ανάπτυξη και την εφαρμογή, γεγονός που καθιστά τους ασφαλιστές καλούς γνώστες των προσδοκιών των πελατών τους, συνειδητοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες αυτού του καναλιού, τονίζει η  έκθεση.

- Advertisement -

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι ο περιορισμός της διαδικασίας underwriting αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την επιτυχή διείσδυση της μεσαίας αγοράς.  Οι ασφαλιστές πιστεύουν ότι η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και η επένδυση που θα κάνουν για να επιτευχθεί αυτό, είναι οι δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για τον εκσυγχρονισμό της διανομής και την αύξηση των πωλήσεων.

Παρόλα αυτά, το 72% εκ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βάζει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η ενίσχυση ή η επέκταση δυνατοτήτων του DTC πιθανόν να είναι δαπανηρή εκ των προτέρων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης στρατηγικής θα πρέπει να αυξηθεί καθώς κανάλι διανομής ωριμάζει. Μια εταιρεία με κορυφαία DTC και μεγάλες ψηφιακές δυνατότητες είναι πιο πιθανό να επωφεληθεί από την επένδυση ή τις συνεργασίες της και να γίνει πρωτοπόρος.

Ο σχεδιασμός προϊόντων παραμένει επιπλέον ένα θέμα μείζονος σημασίας προκειμένου να καλύπτει κάποιους από τους περιορισμούς των δυνατοτήτων της DTC. Ορισμένα προϊόντα προφανώς απαιτούν και θα απαιτούν επαφή πρόσωπο – με – πρόσωπο,  καθώς ενδέχεται να είναι πολύ περίπλοκα, για να διανεμηθούν μέσω μιας πλατφόρμας DTC.

Η καινοτομία και η ανάγκη για τεχνολογική πρόοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ασφαλιστικών – και όχι μόνο – εταιρειών, αλλά παρά τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει το DTC, η AM Best τονίζει ότι η αύξηση των ασφαλίστρων από αυτό το κανάλι θα είναι μετριοπαθής βραχυπρόθεσμα, καθώς οι ασφαλιστές συνεχίζουν να λαμβάνουν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση.

Πηγή: Βussiness Wire

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Head of Marketing & Product Development αναλαμβάνει ο Αλ. Βουρδόλης

Η πολυετής εμπειρία του, κατά τον CEO Ν. Μακρόπουλο, αποτελεί ισχυρή εγγύηση για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και εδραίωση της εταιρείας

TikTok: Πάνω από 4,5 εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα – Η πλατφόρμα που «γεννάει» τάσεις

Η πλατφόρμα έχει καθιερωθεί ως εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης, καθώς ενισχύει τη σύνδεση των brands με το κοινό και προωθεί την αυθεντική επικοινωνία

Ψηφιακή επικοινωνία και engagement: Το νέο παιχνίδι marketing στην ασφαλιστική αγορά

Η πρωτοβουλία της Εθνικής Ασφαλιστικής δείχνει τον δρόμο για ένα νέο μοντέλο marketing στον ασφαλιστικό κλάδο

AM Best: Οι 5 κορυφαίοι αντασφαλιστές

Στην ανάδειξη των 5 κορυφαίων αντασφαλιστικών εταιρειών για το 2023 με βάση τα ακαθάριστα έσοδα και με βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα προχώρησε η...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Παρέμβαση της Insurance Europe για τα αναθεωρημένα ESRS

Η παρέμβαση αφορά τις τεχνικές συμβουλές της EFRAG, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων

Η Tesla και η Lemonade επαναπροσδιορίζουν την αποτίμηση του ασφαλιστικού κινδύνου

Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με τα σχέδια της Tesla για πλήρως αυτόνομα οχήματα και υπηρεσίες robotaxi, όπως το Cybercab

Διεθνής επέκταση και νέα στρατηγική για την ERGO International υπό την ηγεσία του Έλληνα COO Θεόδωρου Κοκκάλα

O Θ. Κοκκάλας φιλοξένησε περισσότερους από 1.000 ηγέτες σε δύο παγκόσμια Town Halls – Οι βασικοί άξονες της νέας στρατηγικής του ομίλου

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους