back to top
3 C
Athens
Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2026

Allianz: “Ολισθηρό το οδόστρωμα στην Ευρώπη”

Μετάφραση απόδοση από το Allianz.com: Ελενα Ερμείδου

Το απερχόμενο 2019 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το χειρότερο έτος σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, παρά ταύτα το διεθνές εμπόριο θα μπορούσε να πάρει τα πάνω του τον επόμενο χρόνο προβλέπει το τελευταίο Δελτίο για το Παγκόσμιο Εμπόριο της Allianz Research.

- Advertisement -

Οι κοινωνικές αναταραχές έκαναν την εμφάνιση τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι αγορές χόρευαν στο ρυθμό των ΗΠΑ και της Κίνας, και η πολιτική αβεβαιότητα μας κρατούσε σε εγρήγορση με το καθένα μας να προσπαθεί να μαντέψει την έκβαση των παγκοσμίων υποθέσεων.

Για το παγκόσμιο εμπόριο, αγαθών και υπηρεσιών, ίσως το 2019 ήταν το χειρότερο έτος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Allianz το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 1,7% το 2019, με απλά λόγια, χάθηκαν περίπου 420 δισεκατομμύρια έσοδα παγκοσμίως από τους εξαγωγείς.

- Advertisement -

Θα βελτιωθεί η κατάσταση;

Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τίποτα ακόμα, αλλά τα χειρότερα πρέπει να τα έχουμε αφήσει πίσω μας, πιστεύουν οι οικονομολόγοι της Allianz.

Ρίχνοντας μία ματιά πίσω

Ποιες ήταν οι χώρες που αυτό το χρόνο είχαν πρόβλημα;  Εκτός των δύο αντιμαχόμενων  -των ΗΠΑ και της Κίνας  -θύμα παράπλευρης ζημιάς θα μπορούσε να είναι η Γερμανία. Οι Αμερικάνοι αναμένουν κέρδη 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές, κάτω των 154 δισεκατομμυρίων που είχαν το 2019, για τους Κινέζους, οι απώλειες μεταφράζονται σε ζημιές από εξαγωγές 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Γερμανοί, μάρτυρες της μεγάλης διαμάχης προβλέπεται να έχουν απώλειες 62 δισεκατομμυρίων.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι του 2019

Ερευνώντας τους κλάδους, ο μεγαλύτερος χαμένος φαίνεται να ήταν ο κλάδος της τεχνολογίας αυτό το έτος με ζημιές 212 δισεκατομμύρια. Τα μέταλλα και η ενέργεια μπήκαν στην λίστα των τριών μεγάλων θυμάτων με απώλειες 186 δισεκατομμύρια και 183 αντιστοίχως.

Βλέποντας μπροστά

Παρά την γενικευμένη νευρικότητα, το παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να πάρει μπρος το 2020. Τούτο λεχθέντος, η ανάπτυξη στην αργή ζώνη μπορεί να πάρει 1,7%. Ποια θα είναι η έκπληξη;  Μία επιφανειακή μίνι συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας . Μία επιβράδυνση στο εμπόριο υπηρεσιών, ένα έτος γεμάτο με πολιτικές αβεβαιότητες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ανάπτυξης.

Οι οιωνοί είναι καλύτεροι για την Κίνα και τις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι εξαγωγείς αναμένεται να αποκομίσουν κέρδη από το παγκόσμιο εμπόριο 90 και 97 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως, μέσες – άκρες το ήμισυ του 2018, αλλά και να ανακτήσουν μερικές από τις απώλειες από το τρέχον έτος.

Οι άνεμοι δεν είναι ούριοι για την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία . Το 2020 θα είναι πιο δύσκολο αν οι ΗΠΑ ανεβάσουν περισσότερο τις ταρίφες στα αυτοκίνητα τους.

Μεταξύ των κλάδων της οικονομίας, το 2020, ευνοημένοι θα είναι οι κλάδοι της τεχνολογίας και ανάπτυξης λογισμικού, ο αγροδιατροφικός κλάδος, τα χημικά με τα κέρδη από τις εξαγωγές να φτάνουν τα 62 δισεκατομμύρια, 41 και 37 αντίστοιχα. Τα προβλήματα με τα ηλεκτρονικά, τα μέταλλα, και τον εξοπλισμό μηχανημάτων δεν έφτασαν στο τέλος τους.

Πολυάσχολο το 2020

ΗΠΑ και Κίνα έχουν έλθει σε ανακωχή.  Η ανακούφιση για τις αγορές είναι προσωρινή. Επί του παρόντος είναι μία διαμάχη μεταξύ των δύο που θα παραμείνει.

Ολισθηρό το οδόστρωμα για την Ευρώπη

Οι ΗΠΑ έχει καθυστερήσει να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη. Αν συμβεί, αυτό, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα περισσότερες αναταραχές. Αν οι ταρίφες στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την Ευρώπη ξεπεράσουν το 10% ή φτάσουν στο 25% στο χειρότερο σενάριο, από το 3% που βρίσκονται σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χάσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι 12,5 ετησίως.

Καθόλου καλά νέα για τo κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας.

Θα το κάνουν δεν θα το κάνουν. Μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Πινακογραφήματα, διαγράμματα: Allianz.com

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων ΠΑΡΟΝ: Επαγγελματισμός με όραμα αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο

Παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συνεργατών και φίλων του ασφαλιστικού γραφείου

ICAP CRIF: Αυτοί είναι οι TRUE LEADERS του 2024

Στους 115 νικητές της λαμπρής διοργάνωσης συγκαταλέγονται οι Allianz, Interamerican και Ιατρόπολις

Η Allianz κάνει την ασφάλιση παιχνίδι και βίωμα για τα παιδιά

Η ασφαλιστική συμβάλλει ενεργά αλλά και διασκεδαστικά στο θεματικό πάρκο Chocolate & Ice Cream Experience

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πανελλαδικές συναντήσεις του Δικτύου Πωλήσεων της Allianz

Η διοίκηση επενδύει σταθερά σε καινοτόμα εργαλεία και λύσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των συνεργατών της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ERB CYPRIALIFE και η ERB ASFALISTIKI υπερήφανοι χορηγοί ασφάλειας στο Rooftop Christmas του Mall of Cyprus

Η παρουσία τους ανέδειξε τη φιλοσοφία τους ότι η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

ΓΕΜΗ: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

The Cyber Boardroom Strategy: Η Νέα Στρατηγική Επιταγή για την Ψηφιακή Ηγεσία

Η καθολική εξάρτηση από την τεχνολογία μετατρέπει την κυβερνοασφάλεια από ζήτημα του τμήματος IT σε επιχειρηματικό στρατηγικό κίνδυνο

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Safe Deal: Ένα επιτραπέζιο δώρο με αξία ζωής!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και φρέσκα εγχειρήματα της χρονιάς, με την υπογραφή της Στέλλας Ζουλινάκη, επικεφαλής της Feel Safe Insurance Agents