back to top
15.5 C
Athens
Τετάρτη 6 Μαΐου 2026

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα

…είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ασφαλισμένων, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ανακάμψουν μετά από ένα καταστροφικό συμβάν

του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου*

- Advertisement -

Το καλοκαίρι του 2023 μάς υπενθύμισε, για ακόμα μία φορά, με τον πιο επώδυνα εμφατικό τρόπο, ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ζωικού κεφαλαίου, με βαρύτατες επιπτώσεις στη ζωή των τοπικών κοινωνιών και, κατ’ επέκταση, όλης της χώρας. 

Ο πρωθυπουργός, μετά από τα πολύ σοβαρά περιστατικά της πυρκαγιάς στον Έβρο και των έντονων καιρικών φαινόμενων, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στον Βόλο, την Καρδίτσα και πολλές άλλες περιοχές, ανακοίνωσε την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι ανοίγει ο διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών. 

- Advertisement -

Ως Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, έχουμε, εδώ και χρόνια, τονίσει την ανάγκη μιας συστηματικής διαχείρισης του ζητήματος των φυσικών καταστροφών, οι οποίες αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση τα τελευταία χρόνια. 

Έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει το μεγάλο κενό προστασίας που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό ασφάλισης των σπιτιών κυμαίνεται μεταξύ 15% και 16% ενώ στις επιχειρήσεις είναι κοντά στο 40%. 

Σε αρκετές χώρες της ΕΕ, το ποσοστό ασφαλιστικής διείσδυσης είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, στις σκανδιναβικές χώρες, το ποσοστό κάλυψης στις κατοικίες είναι πάνω από 90% για τα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν συχνότερα (πλημμύρα, ανεμοθύελλα). Το ίδιο υψηλό ποσοστό συναντάται επίσης στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία (για περισσότερες φυσικές καταστροφές). Στην Αυστρία και στη Γερμανία, το ποσοστό είναι περίπου 50%. 

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι να αυξηθούν τα ποσοστά των ασφαλισμένων και να προσεγγίσουν αυτά των ανεπτυγμένων χωρών, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ανακάμψουν μετά από ένα καταστροφικό γεγονός μέσω των αποζημιώσεων που θα πάρουν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ χρήματα θα «πέσουν» στην οικονομία για την άμεση ανοικοδόμηση. 

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι πολίτες να ενημερωθούν και να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών. Συνολικά, ως κοινωνία, πρέπει να αντιληφθούμε τα μεγέθη των καταστροφικών συμβάντων και το γεγονός ότι η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές είναι, πλέον, μέρος της νέας πραγματικότητας που ζούμε. 

Παράλληλα, κίνητρα που θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν τους πολίτες να ασφαλίσουν την περιουσία τους βοηθούν σημαντικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη μια πρώτη θετική κίνηση με το μέτρο της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, μέτρο που θα δούμε το επόμενο διάστημα πώς θα αποδώσει. Παράλληλα, πρότασή μας είναι να διερευνηθεί από την Πολιτεία η κατάργηση ή μείωση του φόρου ασφαλίστρων, που σήμερα ανέρχεται σε 15% επί των ασφαλίστρων. 

Τα παραπάνω θα καταστήσουν αρκετά πιο «προσιτή» την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, η οποία, σε αντίθεση με τη γενικότερη πεποίθηση, είναι μια ήδη προσιτή σε κόστος ασφάλιση. Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που ασφαλίζεται για 120.000 ευρώ, το μέσο ασφάλιστρο που καλύπτει πυρκαγιά, σεισμό και φυσικές καταστροφές είναι της τάξης των 12 ευρώ τον μήνα. 

Από εκεί και πέρα, η επιβολή υποχρεωτικότητας είναι ακόμα ένα μέτρο που διαθέτουν τα κράτη για να αυξήσουν τα ποσοστά διείσδυσης της ασφάλισης. Υποχρεωτικό πλαίσιο, υπό την έννοια ότι υφίσταται υποχρέωση από τον Νόμο για τους πολίτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών, προβλέπεται στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Ρουμανία και σε άλλες χώρες. Στη Γαλλία, ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές υποχρεούνται να ασφαλίσουν το ακίνητο για πυρκαγιά και για φυσικές καταστροφές. Η διείσδυση της ασφάλισης είναι πολύ υψηλή (90%). Στην Ελβετία, στα περισσότερα καντόνια, η ασφάλιση της κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική εκ του Νόμου. Στη Ρουμανία, η υποχρέωση αφορά στην ασφάλιση κατοικίας έναντι σεισμού, ωστόσο καθώς δεν προβλέπονται κυρώσεις, η διείσδυση παραμένει χαμηλή. 

Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και πολλά εργαλεία στο θέμα της διαχείρισης των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Η ασφάλιση είναι κυρίαρχο στοιχείο σε όλες. Η επένδυση στην πρόληψη είναι εξίσου σημαντική για τον μετριασμό των επιπτώσεων. 

Ρόλος του κράτους είναι να επιλέξει τη στρατηγική διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. Η ΕΑΕΕ έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένες προτάσεις, με βάση επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να συμβάλει με συγκεκριμένες λύσεις στον διάλογο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση. Η κλιματική κρίση καλεί για άμεση δράση, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. 

*Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

5+1 λόγοι για να μη χάσετε το επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου

Εκπρόσωποι της Πολιτείας, της ασφαλιστικής αγοράς, της επιστημονικής κοινότητας και ευρωπαϊκών οργανισμών θα δώσουν το παρών στις 12/5 στο Divani Caravel

Συνάντηση ΙΣΑ με την ΕΑΕΕ – Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η συνεργασία με τις ασφαλιστικές

Επιδίωξη του Συλλόγου, η διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας, προς όφελος τόσο των ιατρών όσο και των ασφαλισμένων

ΕΟΠΥΥ: Προειδοποίηση για νέα παραπλανητικά SMS – Πώς να προστατευτούν οι ασφαλισμένοι

Τα μηνύματα φέρουν το λογότυπο του οργανισμού και στοχεύουν στην υποκλοπή τραπεζικών κωδικών και προσωπικών δεδομένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

ΕΤΕ-Allianz: Ολοκληρώνεται η εξαγορά, σχέδια για αλλαγές στην οργάνωση

Κερδοφορία άνω του 1 δισ. για την τράπεζα και σχέδια για νέα προϊόντα bancassurance

Cyber Awareness for All Kids: Η Ψηφιακή Οδύσσεια ξεκινά από το Νηπιαγωγείο

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας καλεί να μεγαλώσουμε μαζί την πρώτη γενιά παιδιών που θα ταξιδεύει με ασφάλεια στη «Μεγάλη Ψηφιακή Θάλασσα»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

70 χρόνια Απόλλων Ασφαλιστική: Μια βραδιά κύρους, συνεργασίας και προοπτικής

Η επέτειος λειτούργησε ως ουσιαστικό ραντεβού με τον κλάδο, συγκεντρώνοντας συνεργάτες, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων

Η επιτυχία δεν είναι συγκυρία, αλλά μοντέλο: το παράδειγμα της Mega Brokers

Σε έναν κλάδο όπως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς απλώς από τα αποτελέσματα μιας χρονιάς

Gen2 από τη ΜΙΝΕΤΤΑ: Η νέα γενιά ασφαλιστικών προγραμμάτων που συνδυάζει καλύψεις ζωής και υγείας

Ολοκληρωμένη κάλυψη για τον ασφαλισμένο και την οικογένειά του, με συμπληρωματικές παροχές σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια