back to top
9.9 C
Athens
Σάββατο 28 Μαρτίου 2026

Άννυ Τρύφων: Οι προοπτικές της Μεσιτείας για το 2019

Η ανάπτυξη προϊόντων εξειδικευμένων ευθυνών (επαγγελματικές, D&O, cyber risk, asset insurance) θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών για την ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ το νέο έτος. Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, το πενταετές πρόγραμμα ψηφιακής εξέλιξης της εταιρείας, ενώ στόχος παραμένει η διεύρυνση του δικτύου συνεργατών. Σε συνέντευξή της στο Insurance & Reinsurance Outlook 2019, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, κ. Άννυ Τρύφων, παραθέτει τα τελευταία νέα του κλάδου μεσιτείας (αντ)ασφαλίσεων και τους κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει τα χαρακτηριστικά που κάνουν το agency να διαφέρει από την αυξανόμενη τάση διαδικτυακοί κολοσσοί και άλλες πλατφόρμες να προσφέρουν ασφαλιστικά προϊόντα.

Εν κατακλείδι, η κ. Τρύφων αναμένει το 2019 να αποτελέσει μια χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης, έχοντας παράλληλα ως «σύμμαχο» την τεχνογνωσία του ομίλου Fairfax.

- Advertisement -

 

Συνέντευξη στον Βάιο Κρόκο

- Advertisement -

 

  • Πώς βλέπετε τις προοπτικές του κλάδου μεσιτείας (αντ)ασφαλίσεων στην Ελλάδα για το 2019;

 

Η αγορά της ασφάλισης και της μεσιτείας ασφαλίσεων έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται και στη χώρα μας, κυρίως ως αποτέλεσμα δύο σημαντικών εξελίξεων.

Η πρώτη είναι ότι πολίτες και επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι το κράτος, από μόνο του, δεν είναι πλέον σε θέση να τους προσφέρει την προστασία που έχουν ανάγκη απέναντι σε έκτακτα περιστατικά, αλλά ούτε και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορούν να επενδύουν στο μέλλον τους.

Η δεύτερη είναι ότι ο ευρύτερος κλάδος της ασφάλισης καταβάλλει σημαντική προσπάθεια στο να ενημερώνει το κοινωνικό σύνολο για τις επιλογές, τις εναλλακτικές και τις προοπτικές που προσφέρουν, πλέον, τα ασφαλιστικά προϊόντα & υπηρεσίες στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή και της σύγχρονης επιχείρησης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτιμώ ότι και το 2019 θα αποτελέσει μια χρονιά ανάπτυξης για τον κλάδο.

 

  • Οι πλατφόρμες Google, ebay, Amazon κ.τ.λ. ανταγωνίζονται τη δουλειά του μεσίτη (αντ)ασφαλίσεων;

 

Είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε να αναπτύσσονται διεθνώς και άλλα κανάλια παροχής ασφάλισης και αντασφάλισης, κερδίζοντας μάλιστα σε κάποιες χώρες σημαντικά ποσοστά προτίμησης εκ μέρους των καταναλωτών.

Η αξιοποίηση, άλλωστε, των δεδομένων και των τεχνολογιών που έχουν στη διάθεσή τους οι κολοσσοί, όπως η Google και η Amazon, τους επιτρέπουν να σχεδιάζουν απόλυτα ψηφιακές και εξατομικευμένες εμπειρίες εξυπηρέτησης των πελατών τους.

Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι κάθε κανάλι έχει το δικό του κοινό, δίνοντας διαφορετική αξία στην υπηρεσία της ασφάλισης. Μπορεί, λοιπόν, να έχει το δικό του μερίδιο στη συνολική πίτα, προσφέροντας στον ευρύτερο στόχο, που είναι η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.

Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία μάς επιτρέπει να έχουμε πλήρη αντίληψη του πόσο σημαντική είναι η προσωπική επαφή και σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον μεσίτη και τον ασφαλισμένο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια πλατφόρμα, ειδικά δε όταν πρόκειται για σύνθετα προγράμματα, που απαιτούν εξειδίκευση, εμπειρία και ευελιξία.

Για παράδειγμα, όταν εμείς σχεδιάζουμε από κοινού με μια εταιρεία-πελάτη μας ένα ασφαλιστικό πλάνο, έχουμε πάντα ως πρωταρχικό στόχο το πόσο άμεσα θα μπορέσει να επιστρέψει η επιχείρηση στην κανονική λειτουργία της σε περίπτωση απρόοπτου συμβάντος, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητά της.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η συμβολή του μεσίτη είναι παραπάνω από καθοριστική.

 

  • Ποιοι είναι οι τοπ κίνδυνοι της αγοράς σήμερα;

 

Οι κίνδυνοι, κυρίως για μια επιχείρηση, είναι λογικό να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις, κάθε φορά, συνθήκες του περιβάλλοντος, αλλά και της εταιρείας. Σήμερα, εκτιμώ ότι οι δύο βασικές κατηγορίες κινδύνων είναι οι φυσικές καταστροφές και οι κυβερνοκίνδυνοι.

Στην πρώτη περίπτωση, υπάγονται φαινόμενα που μπορούν πραγματικά να πλήξουν ανεπανόρθωτα τη λειτουργικότητα μιας εταιρείας, αλλά και ενός νοικοκυριού, όπως σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές.

Όπως φαίνεται, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνεχώς επιπλέον απρόοπτες συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα όλων να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες.

Στην ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ έχουμε πολλά παραδείγματα εταιρειών που μας εμπιστεύτηκαν, επέλεξαν τα προγράμματα που τους προτείναμε και όταν προέκυψε το απρόοπτο (π.χ. πυρκαγιά ή πλημμύρα) ήταν σε θέση να ξεπεράσουν με επιτυχία τον κίνδυνο και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, προστατεύοντας την επένδυσή τους.

Αντίστοιχα, οι κυβερνοκίνδυνοι αντιπροσωπεύουν μια σύγχρονη απειλή, στην οποία είμαστε όλοι δυνητικά εκτεθειμένοι, είτε ως πολίτες είτε ως επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μια τέτοια επίθεση μπορεί να συνεπάγεται από απώλεια δεδομένων, μέχρι πιο σύνθετες εξελίξεις, όπως μηνύσεις, δυσφήμιση ή ακόμα και αναστολή λειτουργίας μιας εταιρείας. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, φυσικά, η κατάλληλη προστασία της επιχείρησης.

Στην ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ επιδιώκουμε πάντα να σχεδιάζουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που μας διαφοροποιούν και προσφέρουν στους πελάτες μας πραγματικές λύσεις «στα μέτρα τους», παρέχοντάς τους αποτελεσματική προστασία. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε ουσιαστικά δίπλα τους, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τους.

Καθώς οι διαδικτυακοί κίνδυνοι εξελίσσονται διαρκώς, απειλώντας τη λειτουργία αλλά και τα έσοδα κάθε εταιρείας, δεν θα μπορούσαμε παρά να δημιουργήσουμε λύσεις για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Η νέα λύση που έχουμε δημιουργήσει αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε πτυχή της διαχείρισης κινδύνων και ασφαλιστικών λύσεων, δίνοντας στους πελάτες μας την ευελιξία να επιλέξουν οποιαδήποτε από τις τρεις ενότητες που την αποτελούν ή και τις τρεις, προκειμένου να θωρακίσουν αποτελεσματικά την επιχείρησή τους.

 

  • Πώς βλέπετε τη λειτουργία της IDD;

 

Ο σκοπός της Οδηγίας αυτής είναι η προστασία του καταναλωτή και η διαφάνεια στην παροχή της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Για το καλό της αγοράς μας, αλλά και των πελατών, είναι ευχής έργο να υλοποιηθεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

 

  • Τι νέο σχεδιάζει η ΕRB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες AEMA για το 2019;

 

Η ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ δραστηριοποιείται από το 1992 στη διαμεσολάβηση σε ασφαλιστικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους ασφαλίσεων.

Βασικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα είναι η τεχνογνωσία και η σημαντική εμπειρία που διαθέτουμε στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων και ανταγωνιστικών ασφαλιστικών λύσεων σε επιχειρήσεις, αλλά και σε ιδιώτες.

Η στρατηγική μας εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη προϊόντων εξειδικευμένων ευθυνών (επαγγελματικές, D&O, cyber risk, asset insurance). Επίσης, πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογία, υλοποιώντας πενταετές πρόγραμμα ψηφιακής εξέλιξης της εταιρείας. Ακόμη, επενδύουμε στην εξέλιξη του δικτύου των συνεργατών μας. Αυτοί οι άξονες παραμένουν βασική μας προτεραιότητα και το 2019.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την κατηγορία ομαδικών προγραμμάτων που προσφέρουμε και φυσικά να εξελίσσουμε τη σχέση μας με εταιρείες του ομίλου Fairfax διεθνώς, ώστε να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη σημαντική αυτή τεχνογνωσία, δημιουργώντας για τους πελάτες μας ακόμα πιο πρωτοπόρα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κύκλος σεμιναρίων «Χτίζοντας Βιώσιμη Ασφαλιστική Καριέρα» από το ΕΕΑ

Στις 2 Μαρτίου το 1o webinar, με θέμα «Συστάσεις – Οργάνωση – Προγραμματισμός»

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

Εξελίξεις που κόβουν την ανάσα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αυξάνεται η ισχύς του κλάδου και η διαπραγματευτική του θέση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO, βγαίνει με πλήρη παλέτα στην υγεία και ζωή

Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000 οχημάτων

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου

Ηγεσία που αντικατοπτρίζει την κοινωνία: το επόμενο στοίχημα του ασφαλιστικού κλάδου

Η CCO Μ. Βογιατζή διερωτάται πόσο ικανός είναι ο κλάδος να προσελκύει ταλέντα από διαφορετικά υπόβαθρα και –κυρίως– να τα εξελίσσει σε ηγέτες του αύριο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO, βγαίνει με πλήρη παλέτα στην υγεία και ζωή

Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000 οχημάτων

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Deloitte: Στρατηγικές δράσεις για την κλιματική μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Το φόρουμ «Sustainability & Resilience» επικεντρώθηκε στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό εν μέσω κλιματικής κρίσης και νέων κανονιστικών απαιτήσεων

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου