Έκτακτα έσοδα από τα ανασφάλιστα οχήματα

Τα ανασφάλιστα οχήματα παραμένουν ένα μεγάλο αγκάθι για την αγορά και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι απώλειες από ασφάλιστρα είναι ανυπολόγιστες. Αντίθετα οι επιπτώσεις από τα ανασφάλιστα που εμπλέκονται σε ατύχημα είναι υπολογίσιμες για τις εταιρείες καθώς οι ζημιές που προκαλούν πληρώνονται από το Επικουρικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Επικουρικό το 2009 αποζημίωσε 3.467 ζημιές ανασφάλιστων. 

Το 2010 πλήρωσε 3.978 ανασφάλιστα δίνοντας 13,2 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011 στο εξάμηνο είχε 1700 ζημιές από ανασφάλιστα και ήδη έχει δώσει 5,1 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Σίγουρα οι αριθμοί δείχνουν ότι τα ανασφάλιστα είναι γάγγραινα για τις εταιρείες. Ωστόσο σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις τους στα έσοδα του κράτους το οποίο, αν είχε μεριμνήσει να μην υπάρχουν ανασφάλιστα θα έβαζε ένα σημαντικό ποσό στα δημόσια ταμεία καθώς εισπράττει φόρο από ασφάλιστρα.

Χρόνια τώρα οι ασφαλιστικές προσπαθούν να βάλουν τέλος στο φαινόμενο αυτό που διογκώνεται και επίσης προσπαθούν να πείσουν και το κράτος να αντιληφθεί το μέγεθος των οικονομικών απωλειών του. Μάταια όμως όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. 

Τώρα ανοίγεται μια νέα ευκαιρία αφού το Επικουρικό εγκαινίασε την λειτουργία του Κέντρου Πληροφοριών στο οποίο από την 1η Ιουλίου οι ασφαλιστικές εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με αυτό θα δίνουν στοιχεία για τα οχήματα που ασφαλίζουν ενώ θα περάσουν και τα στοιχεία του παρελθόντος που διαθέτουν. 

Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσουν να πείσουν και τα υπουργεία που εκδίδουν άδειες κυκλοφορία οχημάτων να περάσουν τα δικά τους στοιχεία στο Κέντρο Πληροφοριών. Και αυτό διότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορέσει να συγκρίνει ποιες άδειες κυκλοφορίας έχουν δοθεί και σε ποιες από αυτές έχουν εκδοθεί ασφαλιστικά συμβόλαια. Αυτομάτως λοιπόν θα εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα. Η λύση είναι έτοιμη. Άρα δεν υπάρχει λόγος να μην την αποδεχτεί και η πολιτεία. Εκτός αν  δεν θέλει να εισπράξει έσοδα;