Αυξήσεις κεφαλαίου ζητά η ΤτΕ

Τους τρεις πρώτους «λογαριασμούς» σε ισάριθμες ασφαλιστικές εταιρείες φέρεται να έχει αποστείλει η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας αυξήσεις κεφαλαίου συνολικής αξίας περί τα 100 εκατ. ευρώ.
 
Αυτό αναφέρουν πηγές του Insurance World, που προσθέτουν ότι μια εκ των τριών εταιρειών καλείται να καταβάλλει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, μια δεύτερη έχει βρεθεί με αντίστοιχο άνοιγμα στα αποθέματά της και μια τρίτη καλείται να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ.
 
Το πώς θα αντιδράσουν οι εν λόγω εταιρείες δεν έχει καταστεί ξεκάθαρο, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες τουλάχιστον η μια εξ αυτών φέρεται να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της γεγονός το οποίο υποχρεώνει την Τράπεζα της Ελλάδος να κινηθεί πιο επιθετικά.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η λίστα των εταιρειών με ανοίγματα στα περιθώρια φερεγγυότητας και τα αποθέματα περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες, στις οποίες η ΤτΕ έχει ήδη αποστείλει τα πορίσματα των ελέγχων που διενήργησε πρόσφατα και αναμένει τυχόν ενστάσεις από τους αναλογιστές ώστε να ολοκληρώσει τους ελέγχους και να καταλήξει στα ποσά τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν.
 
Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, και θα εξελιχθεί παράλληλα με την εφαρμογή της άσκησης QIS 5, η οποία θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα δεδομένου ότι αυτή την Παρασκευή, 15 του μηνός, η ΤτΕ έχει καλέσει εκπροσώπους από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες να τους ενημερώσει τι πρέπει να πράξουν και πώς να προετοιμαστούν για τη σωστή εκτέλεση της άσκησης.