Περιορισμένες οι διακυμάνσεις του ευρώ μετά την ομιλία Τρισέ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς και αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%. Ανώδυνη ήταν η αντίδραση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η οποία καταγράφει μικρή πτώση στο 1,4290.

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ, ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανόδου των αγορών αφού λίγο νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, εκτόξευσαν το επενδυτικό συναίσθημα.

Όσον αφορά την ομιλία του Τρισέ, τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι απαραίτητη προκειμένου να περιοριστεί η ρευστότητα που έχει οδηγήσει σε επικίνδυνη άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ επισήμανε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή και θα γίνει κάθε προσαρμογή που κρίνεται απαραίτητη, αφού η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Για μια ακόμα φορά υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχει λάβει για τη στήριξη των αδύναμων χωρών, είναι προσωρινά. Όσον αφορά στο φλέγον θέμα της Ελλάδας για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε ότι η άποψη της ΕΚΤ είναι: όχι χρεοκοπία ή πιστωτικό γεγονός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τρισέ, μόνο η ισοτιμία EUR/USD σημείωνε απώλειες τις οποίες περιόρισε στη συνέχεια.

Λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 200 δισ. στερλίνων, όπως άλλωστε αναμενόταν. Προτεραιότητα της BoE είναι να βγει η βρετανική οικονομία από το τέλμα, με την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αναλυτής θεωρούν απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων πριν το 2012. Η ανακοίνωση δεν επηρέασε τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,5982 δολάρια, ενώ η ισοτιμία ευρώ/στερλίνας βρέθηκε να υποχωρεί μόλις κατά 0,1% στις 89,405 πένες.

Με τσουχτερό επιτόκιο πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία ομόλογων 5ετούς διάρκειας στην Ισπανία, ενώ «ανεβασμένο» ήταν το επιτόκιο και στη δημοπρασία τίτλων 3ετούς διάρκειας. Συγκεκριμένα η Ισπανία προχώρησε στην πώληση 5ετών ομολόγων αντλώντας 1,5 δισ. ευρώ με την μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,871%, πάνω από το 4,549% αντίστοιχης δημοπρασίας του Μαΐου. Από τη δημοπράτηση 3ετών τίτλων άντλησε 1,5 δισ. ευρώ με μέση απόδοση 4,291% από 4,037%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 1,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μετά από πτώση 0,6% τον Απρίλιο, πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο της τάξης του 0,8%. Χειρότερη των εκτιμήσεων ήταν η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία, η οποία ενισχύθηκε, ωστόσο, κατά 0,9% τον Μάο, από πτώση 1,7% τον Απρίλιο. Αντίθετα ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία της μεταποίησης. Μικρή ήταν η αντίδραση της στερλίνας στον απόηχο των ανακοινώσεων.