Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ λόγω Moody’s, Κίνας

Σε χαμηλά μιας εβδομάδας παρασύρει το ευρώ έναντι του δολαρίου η υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε “junk” από τη Moody’s και οι συνοδευόμενες φήμες για ενδεχόμενο νέο «χτύπημα» των οίκων αξιολόγησης αυτή τη φορά στην Ιταλία

Η πιθανότητα να χρειαστεί πρόσθετο πακέτο αρωγής η χώρα της Ιβηρικής, προκαλεί νέο κύμα ανησυχιών στην αγορά, δεδομένου ότι ήδη μια χώρα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα, βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η αντίδραση των αγορών ήταν εντονότερη τη σημερινή ημέρα με το κόστος ασφάλισης των πορτογαλικών ομολόγων να αναρριχάται σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα CDS των 5ετών ομολόγων διευρύνθηκαν στις 850 μονάδες βάσης από τις 768 μονάδες χθες. Έκρηξη και στα υπόλοιπα CDS των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στις 220 μονάδες βάσης στην Ιταλία και τις 297 μονάδες βάσης στην Ισπανία. Το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων εκτινάχθηκε κατά 95 μονάδες βάσης με απόδοση ρεκόρ στο 11,98%. Λίγο αργότερα η αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα ήρθε να αναστατώσει περαιτέρω τις αγορές εις βάρος των «ευάλωτων» στο ρίσκο νομισμάτων.

Εντωμεταξύ έντονες φαίνεται να είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τραπεζιτών για το ζήτημα της μετακύλισης του ελληνικού χρέους, καθώς οι πρόσφατες «συστάσεις» των οίκων αξιολόγησης αλλάζουν τα δεδομένα και ανατρέπουν τις ισορροπίες στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας στην ΕΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να «μαλακώσουν» τους όρους του γαλλικού σχεδίου με στόχο της μικρότερες δυνατές απώλειες για τις ίδιες. Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, δύο είναι τα αγκάθια του γαλλικού σχεδίου: το κουπόνι και η αναλογία του χρέους που θα υποστεί το rollover. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η Γερμανία επαναφέρει στο τραπέζι προηγούμενη πρόταση ανταλλαγής ομολόγων, δηλαδή εθελοντικής ανταλλαγής χρέους με χρέος μεγαλύτερης διάρκειας υπό το επιχείρημα της απειλής ενός πιστωτικού γεγονότος που είναι εξαιρετικά ορατό στην περίπτωση του γαλλικού σχεδίου. Το βασικό επιχείρημα των Γερμανών, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές στο Bloomberg, είναι ότι ένα πιστωτικό γεγονός στην περίπτωση της ανταλλαγής ομολόγων θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους FT, το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει μικρότερο επιτόκιο 5,76% από το 8% του γαλλικού σχεδίου, με το κουπόνι να προσαρμόζεται στο 3μηνο Libor στο 1,56% με προσαύξηση 2,5% βάσει του πληθωρισμού και όχι του ΑΕΠ. Επίσης, εξετάζεται να μειωθεί η διάρκεια των τίτλων ανανέωσης από τα 30 χρόνια, μετά και την προειδοποίηση της Moody’s ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε σημαντικές απομειώσεις για τις τράπεζες.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την απόφαση της Κίνας στα 1,4333 δολάρια από τα 1,4419 χθες κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street. Ο δείκτης του δολαρίου που μετρά την απόδοσή του έναντι έξι νομισμάτων ενισχύεται στις 75,013 μονάδες από τις 74,661 μονάδες χθες.

Οι ανανεωμένες ανησυχίες επιτείνουν την αβεβαιότητα με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Στο πλαίσιο αυτό το ελβετικό φράγκο ενισχύεται έναντι του ευρώ στο 1,2064, ενώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Το κοινό νόμισμα υποχωρεί έναντι του γιεν στα 116,117. Το δολάριο Αυστραλίας παρά τις αντοχές που επέδειξε νωρίτερα, υποχωρεί στα 1,0662 δολάρια ΗΠΑ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ να έχει ήδη προεξοφληθεί, η βραχυπρόθεσμη εικόνα του νομίσματος θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις Trichet.

Στη Βρετανία ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας μετά την αύξηση στις τιμές κατοικιών, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβρη. Ο στεγαστικός δείκτης Halifax ενισχύθηκε κατά 1,2% τον Ιούνιο με τους αναλυτές να περιμένουν να διατηρηθεί αμετάβλητος. Η στερλίνα ενισχύεται έναντι του ευρώ στο 1,1162, ενώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 1,5996. Εκτιμάται ότι το βρετανικό νόμισμα θα παραμείνει υπό πίεση έναντι του δολαρίου καθώς οι εκτιμήσεις για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων ενδυναμώνουν τον ρόλο του ως χρηματοδοτικό νόμισμα.
Στη Γερμανία, μικρή ήταν η επιρροή της απρόσμενης βελτίωσης των εργοστασιακών παραγγελιών κατά 1,8% τον Μάιο.

Νέα αναστάτωση στις αγορές δια χειρός Κίνας
Αναμενόμενη ήταν η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στην τρίτη προσαρμογή που προχωρά εντός του έτους. Οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είχαν προϊδεάσει την αγορά για μια τέτοια κίνηση. Το επιτόκιο καταθέσεων αυξάνεται στο 3,5% και το επιτόκιο δανεισμού στο 6,56% με ισχύ από αύριο. Ήδη την περασμένη Δευτέρα η Moody’s είχε προειδοποιήσει για το τραπεζικό σύστημα της Κίνας επηρεάζοντας αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία. Η σημερινή απόφαση αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα νομίσματα που σχετίζονται άμεσα με το ρίσκο.