Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας «έριξε» το ευρώ

Ήδη η αγορά φαίνεται να είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αρνητικής εξέλιξης στην Ευρωζώνη με το ευρώ χθες να ανακόπτει το 6ημερο ανοδικό σερί έναντι του δολαρίου και τη διάθεση για ρίσκο να εξασθενεί σημαντικά. 

Ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index ενισχύθηκε για δεύτερη ημέρα αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις απώλειες της προηγούμενης. Ο δείκτης έχει ήδη καλύψει το χαμένο έδαφος κατά ένα τρίτο, αν και χρειάζεται ξεκάθαρη στήριξη από θεμελιώδη προκειμένου να παραμείνει σε ανοδική πορεία.

Έτσι, τις υποψίες της αγοράς ήρθε να επισφραγίσει η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’s στη βαθμίδα “junk” (Ba2) με αρνητικές προοπτικές, προειδοποιώντας ότι η χώρα της Ιβηρικής θα χρειαστεί νέο «πακέτο» βοήθειας καθώς δεν θα καταφέρει να δανειστεί από την ελεύθερη αγορά το 2013. 

Στον απόηχο της είδησης χθες το βράδυ, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχώρησε στα 1,4415 και η αντίδραση της αγοράς σε αυτό το γεγονός ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με αντίστοιχες υποβαθμίσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας στο πρόσφατο παρελθόν. 

Και αυτό επειδή αν και η ΕΚΤ έχει προσαρμόσει τους κανονισμούς και μπορεί να δέχεται ομόλογα ως collateral με αξιολόγηση κάτω από τις επενδυτικές βαθμίδες, η υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε “junk” ουσιαστικά βάζει στο χείλος της χρεοκοπίας και αυτή τη χώρα, μετά την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, αύριο Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Αυτή τη στιγμή το ευρώ καταβάλλει προσπάθειες ανάκαμψης στο 1,4455.

Ως προς το δολάριο κατάφερε χθες να ενισχυθεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών νομισμάτων εκτός από το ελβετικό φράγκο. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών που επικράτησαν ευνόησαν το αμερικανικό νόμισμα. 

Είναι σύνηθες σε ημέρες με ισχνό όγκο συναλλαγών η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να δίνει «παλμό» σε ολόκληρη την αγορά, επισημαίνει ο John Kichlighter, αναλυτής της FXCM.

Μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις στο ευρώ λόγω Πορτογαλίας, ο πρώτος «ασφαλής» αποδέκτης των επενδυτών ήταν το δολάριο και έπειτα ο πιο «στενός» αντικαταστάτης του, το ελβετικό φράγκο.

Η στερλίνα δεν κατάφερε να διατηρήσει την άνοδό της έναντι του ευρώ και του δολαρίου, άνοδο που πυροδότησε η απρόσμενη βελτίωση του μεταποιητικού δείκτη υπηρεσιών.

Τα επιτόκια και η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζουν αρνητικά το βρετανικό νόμισμα και έτσι το χθεσινό «ξέσπασμα» δεν είχε διάρκεια. Αυτή τη στιγμή υποχωρεί έναντι του δολαρίου στο 1,6025.

Σύμφωνα με τον Kicklighter, το γιεν με την ιδιότητα του νομίσματος χρηματοδότησης είναι δύσκολο να το ανταγωνιστούν τα υπόλοιπα νομίσματα. Όχι μόνο λόγω των χαμηλών αποδόσεων στα ιαπωνικά κεφάλαια, αλλά καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί να ενισχύει το χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Ωστόσο, η πρόσθετη «ένεση» των 2 τρισ. γιεν ήταν μικρότερη από τις προσδοκίες της αγοράς. Το γιεν σήμερα ενισχύεται έναντι του δολαρίου στα 80,8275.

Ραγδαία ήταν η ανάκαμψη του χρυσού χθες, με το πολύτιμο μέταλλο να ακολουθεί άλμα 30 δολαρίων ξεπερνώντας τα 1.517 δολάρια αν και παρά την ενίσχυση του δολαρίου. 

Φαίνεται ότι η αγορά αναζητεί το εναλλακτικό καταφύγιο του χρυσού, όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι αβέβαιες, σχολιάζει ο Kicklighter.