«Οδηγός» κατά της απάτης από την FSA

Ενισχύει τους ελέγχους στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς η FSA με στόχο να περιορίσει την απάτη, ενώ ταυτόχρονα συστήνει στους εν λόγω οργανισμούς να θωρακίσουν την άμυνα τους κατά του οικονομικού εγκλήματος μέσω της εκπαίδευσης, των ελέγχων αλλά και της ενημέρωσης των καταναλωτών για ενδεχόμενους κινδύνους.  

Η εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μάλιστα έναν «οδηγό» οικονομικού εγκλήματος με στόχο οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν τα μέσα πρόληψης στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την απάτη, την ασφάλεια των δεδομένων, τη δωροδοκία και τη διαφθορά.
Στην έκθεση που δημοσίευσε για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αναφέρει πώς οι τράπεζες θα πρέπει να διαχειρίζονται με ασφάλεια τους πελάτες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που συνδέονται με την πολιτική. 

Σύμφωνα με την έκθεση ορισμένες τράπεζες ήταν απρόθυμες ως προς το να διακόψουν κερδοφόρες γραμμές πελατών που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο στη διαχείριση της απάτης. Επίσης, τα τρία τέταρτα των τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα παρέλειψαν να λάβουν επαρκή μέτρα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της προέλευσης του πλούτου των πελατών τους.
Εμφανής ήταν και η αδυναμία των τραπεζών να διενεργήσουν εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με την απάτη υποθηκών. Πρόκειται για μια ανησυχητική διαπίστωση που δείχνει ότι μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση η πρόοδος στο κομμάτι της πρόληψης είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. 

«Οι δανειστές θα πρέπει να εφαρμόσουν προγράμματα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της απάτης μέσω ειδικών συστημάτων και ελέγχων», δήλωσε η FSA. 

Ο κ. Hector Sants, διευθύνων σύμβουλος της FSA, δήλωσε πως  «ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι χαμηλός και ο ρόλος των νέων νέων κανονιστικών ρυθμίσεων είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε μια βιομηχανία που έχει προκαλέσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες ζημία 15 δισ. δολαρίων».

Πηγή: Strategic Risk