Ελαφρά επιδείνωση στην αναλογία κινδύνου/απόδοσης για τις μετοχές

Την υιοθέτηση μιας πιο συντηρητικής στάσης, με μικρή μείωση των τοποθετήσεων σε μετοχές υπέρ των τίτλων χρηματαγοράς, συστήνουν οι αναλυτές της Allianz, επισημαίνοντας ότι οι αγορές πιέζονται από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και κυρίως της Ελλάδας, αλλά και από την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες συνήθως θεωρούνται η κινητήρια δύναμη τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και των αγορών.

Στο τελευταίο Capital Markets Monthly, το Μηνιαίο Δελτίο Κεφαλαιαγορών του Ομίλου Allianz, που εκδίδει η Allianz Global Investors, υπογραμμίζεται ότι τα παραπάνω συντείνουν σε ένα περιβάλλον όπου η αναλογία κινδύνου/απόδοσης για τις μετοχές παρουσιάζει ελαφρά επιδείνωση.

Ένας νέος παράγοντας κινδύνου, ακόμα κι αν δεν είναι από τους εντονότερους, είναι η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες συνήθως θεωρούνται η κινητήρια δύναμη τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και των αγορών. Φαίνεται ότι αρχίζουν να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα των περιοριστικών νομισματικών πολιτικών σε πολλές από αυτές τις χώρες. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη, καθώς συμβάλλουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Εντούτοις, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών συγκριτικά με τα ομόλογα, η αύξηση της παγκόσμιας κερδοσκοπίας για συγχωνεύσεις και εξαγορές, η κυρίαρχη απόγνωση των επενδυτών να βρουν «καταφύγιο» για τα χρήματά τους, καθώς και ο κίνδυνος μεταστροφής των επιτοκίων, εξακολουθούν να συγκλίνουν προς τη σύσταση για διατήρηση ελαφρώς αυξημένων τοποθετήσεων σε μετοχές.

Το «Capital Markets Monthly» είναι διαθέσιμο στον εταιρικό διαδικτυακό τόπο της Allianz Ελλάδος www.allianz.gr.