Ισχυρός βγήκε από το τεστ αντοχής ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος

Προετοιμασμένοι για ένα μελλοντικό σοκ είναι εννέα στους δέκα ασφαλιστικούς ομίλους και εταιρείες που συμμετείχαν στο δεύτερο ευρωπαϊκό stress test, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων και Συντάξεων.

Τα σενάρια στα οποία δοκιμάστηκαν οι ασφαλιστικές ήταν τέσσερα. Το βασικό, το δυσμενές, το πληθωριστικό και ένα συμπληρωματικό για την έκθεση τους σε κρατικά ομόλογα. Στο βασικό σενάριο το 9% των εταιρειών δεν ανταποκρίθηκε και τα κεφάλαια που υπολείπονται για την κάλυψη του κλάδου υπολογίζονται στα 2,6 δισ. ευρώ. Στο δυσμενές σενάριο το 10% δεν ανταποκρίθηκε με κεφαλαιακές υποχρεώσεις 4,4 δισ. ευρώ. Στο πληθωριστικό σενάριο δεν ανταποκρίθηκε το 8% με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις να είναι στα 2,5 δις. ευρώ και στα σενάρια με τα ομόλογα δεν ανταποκρίθηκε το 5% με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις να φτάνουν τα 3,4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις σε κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν με δύο τρόπους φυσικά με την αύξηση κεφαλαίων και συνδυαστικά με την αλλαγή στρατηγικής που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι εταιρείες για να μειώσουν την έκθεση τους σε κινδύνους.

Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, η EIOPA έλεγξε την ικανότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Solvency ΙΙ σε διάφορα σενάρια προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Τα σενάρια περιλάμβαναν κινδύνους που συνδέονται με την ασφαλιστική αγορά, πιστωτικούς αλλά και οικονομικούς κινδύνους. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων διενήργησε μια συμπληρωματική δοκιμή για την αξιολόγηση της έκθεσης των ασφαλιστικών στην αγορά κρατικών ομολόγων. Στην έκθεση της η Επιτροπή τονίζει ότι οι ασκήσεις προσομοίωσης αφορούν σε υποθετικά και ακραία σενάρια και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλεψη για το μέλλον.

Με βάση τα δεδομένα της 31ης Δεκεμβρίου 2010, οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως είχαν συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων 425 δισ. ευρώ πριν από την εφαρμογή των σεναρίων ακραίων καταστάσεων. Το πλεόνασμα αυτό μειώθηκε στα  275 δισ. ευρώ κατά το δυσμενές σενάριο και στα 367 δισ. ευρώ κατά το σενάριο με τον πληθωρισμό.
Η ασφαλιστικοί και αντασφαλιστικοί όμιλοι και εταιρείες που δεν κατάφεραν να φτάσουν το όριο των ελάχιστων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας εμφάνισαν κεφαλαιακό έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και 2,5 δισ. ευρώ στο σενάριο του πληθωρισμού.

Η έκθεση στην αγορά των κρατικών ομολόγων καλύφθηκε από επιπλέον test. Τα αποτελέσματα από αναταράξεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έδειξαν ότι περίπου το 5% (6) των εταιρειών και ομίλων που συμμετείχαν δε θα κάλυπτε τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Το συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων των 425 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 392 δισ. ευρώ στο εν λόγω σενάριο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η EIOPA αν και η άσκηση διενεργήθηκε σε 221 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες και ομίλους με έδρα στην Ε.Ε. την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι για 58 ομίλους και 71 εταιρείες λόγω της συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων από εταιρείες εντός των ομίλων. Τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Η Επιτροπή τονίζει ότι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι τα stress test  είναι βασισμένα σε ένα μελλοντικό ρυθμιστικό σύστημα και δεν είναι απαραίτητα ένδειξη για προβλήματα φερεγγυότητας, αλλά κυρίως για να δείξουν τον υποθετικό κίνδυνο υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης της Solvency II κατά την ανάπτυξη της πέμπτης μελέτης ποσοτικών επιπτώσεων. Κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών οι εθνικές εποπτικές αρχές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων με κάθε εταιρεία χωριστά.