Matrix: «Το μέλλον του σεισμού στην Ελλάδα: Εξέλιξη ή επανάσταση»;

Οι παράγοντες που πρέπει να προσμετρούνται στην αντασφαλιστική τιμολόγηση, ο ρόλος της τεχνογνωσίας και η αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα ήταν οι βασικοί θεματικοί άξονες της τρισδιάστατης ημερίδας εργασίας με θέμα το μέλλον του σεισμού στην Ελλάδα, που διοργάνωσε η Matrix Insurance & Reinsurance Brokers  σε συνεργασία με την Price Forbes & Partners Ldt την Πέμπτη 30 Ιουνίου στην Αίγλη του Ζαππείου.

Στην αντισεισμική προστασία στη χώρα μας αναφέρθηκε ο κ. Ν. Λεμπέσης που όπως δήλωσε αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και αντικείμενο κοινωνικής πολιτικής. 

Τα χαρακτηριστικά του δομικού πλούτου της χώρας όσον αφορά την αντισεισμικότητα τους εμφανίζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Το 30% των κτιρίων στην Ελλάδα έχει κατασκευαστεί πριν το 1959 και παρουσιάζει προβλήματα από διαβρώσεις και δομικές επεμβάσεις

- Το 48% έχει κατασκευαστεί από το 1960-1985 και χαρακτηρίζεται από χαμηλή τρωτότητα αλλά και προβλήματα λόγω χαμηλής ποιότητας σκυροδέματος

- Το 22% έχει οικοδομηθεί από το 1985 έως σήμερα και έχει μηδενική σεισμική τρωτότητα στα κτίρια που βρίσκονται σε απόσταση άνω των 15 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού λόγω αυξημένης ποιότητας σκυροδέματος και χάλυβα.

Όπως επισήμανε αν και σε «επίπεδο τεχνολογίας έχουμε προχωρήσει συνεχίζουμε να οικοδομούμε σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα δεν υφίσταται σαφής νομοθεσία για το θεσμό». 

Ως απαραίτητες ενέργειες χαρακτήρισε την υποχρεωτική ασφάλιση τόσο του κτιρίου όσο και του περιεχομένου, τον αγορανομικό έλεγχο των υλικών οικοδόμησης, την ύπαρξη «κίτρινου κουτιού» σε όλα τα κτίρια ή τουλάχιστον στα δημόσια οικοδομήματα αλλά και τη σύσταση «αστυνομίας» κατασκευών.

Ο κ. Neil Bramley, Head of Analytics στην Price Forbes & Partners Ltd, αναφέρθηκε στον τρόπο που χρησιμοποιούν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες τα μοντέλα και τόνισε πως πρέπει «η επιλογή του κινδύνου να γίνεται στο πλαίσιο της ανοχής κινδύνων αλλά και της ορθής τιμολόγησης. 

Σίγουρα το καταστροφικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος αλλά δεν είναι η μοναδική συνιστώσα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως θα μεταβιβάσουμε το χαρτοφυλάκιο κινδύνου στην αντασφαλιστική αγορά και τις κεφαλαιοαγορές». 

Στην ομιλία του σχετικά με την τιμολόγηση είπε πως «τα μοντέλα καταστροφικών κινδύνων πρέπει να είναι ενδοεταιρικά για να εξασφαλίζεται η ανάλυση στοιχείων management, η ενημέρωση του ΔΣ, ο έλεγχος απωλειών, η ταχεία ανάλυση των ζημιών αλλά και η ποιότητα στην ανάλυση των δεδομένων.

Στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην τιμολόγηση είναι τα δεδομένα πελατών, οι μορφότυποι, η εισαγωγή δεδομένων, οι διαστρωματώσεις μοντέλων και η  εμπειρία από αποτελεσματικά μοντέλα».   

Σχετικά με την πλατφόρμα RMS, όπως δήλωσε ο κ. Matthew Grant, Global Executive, Client Development, RMS «στη διαδικασία διαχείρισης κινδύνου εξασφαλίζει ταχύτερη και πληρέστερη πρόσβαση σε πλήθος σημαντικών πληροφοριών. 

Η RMS είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία κατάρτισης μοντέλων καταστροφικών κινδύνων με τζίρο 270 εκατ. δολάρια και συνεργάζεται με πενήντα κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της αντασφάλισης».

Από την πλευρά του ο κ.  Craig Verdon, Product Marketing Manager, Europe & International Nat Cat Models, RMS στην ομιλία του με θέμα «RMS: Μοντέλο Καταστροφικών Κινδύνων – ο Σεισμός στην Ελλάδα» ανέφερε ότι έχει επικαιροποιηθεί και αναβαθμιστεί το μοντέλο που σχετίζεται με τους σεισμούς στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας νέα δεδομένα όπως σύγχρονα στοιχεία για την τρωτότητα των κτιρίων, τη συχνότητα των σεισμικών δονήσεων και το μέγιστο μέγεθος. 

Βασικό στοιχείο των νέων μοντέλων είναι ότι παρουσιάζονται οι σεισμοί με βάση τη ζώνη βύθισης».

«Υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ του τυποποιημένου και του ενδοεταιρικού μοντέλου και οι εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν το συνολικό αντίκτυπο από την επιλογή του μοντέλου στο χαρτοφυλάκιο τους. 

Η RMS ευθυγραμμίζει τις διαδικασίες της με τη Solvency II και την QIS 5 και παρέχει συνεχή εκπαίδευση, πρόσθετα μοντέλα, ποιότητα πληροφοριών και εργαλείων, συμβουλευτικές εκθέσεις και διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές» δήλωσε κατά τη δική του παρέμβαση ο κ. Matthew Foote, Senior Director Nat Cat & Portfolio Solution RMS.