Χρονοδιάγραμμα υποχρεώσεων από την ΤτΕ

Αυξημένες υποχρεώσεις έναντι της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζονται να έχουν έως το τέλος τους έτους οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να γνωστοποιήσουν μια σειρά από στοιχεία, για την προετοιμασία των οποίων θα πρέπει να διαθέσουν και σημαντικό χρόνο, αλλά και χρήμα.
 
Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα είναι κοπιαστικό για τον κλάδο, καθότι -πέρα από τη δύσκολη καθημερινότητα λόγω της κρίσης-τα στελέχη του θα πρέπει να είναι «εντάξει» έναντι των υποχρεώσεών τους στην Εποπτική Αρχή, η οποία έχει ζητήσει μια σειρά από στοιχεία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, ώστε να συνεχίσει τους ελέγχους της στην αγορά, που πλέον λόγω της Solvency II καθίστανται όλο και πιο αυστηροί.
 
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ασφαλιστές οι οποίοι διαμαρτύρονται, δηλώνοντας ότι «ο κλάδος θα αναγκαστεί τελικά να αφήσει τη… δουλειά του προκειμένου να είναι εντάξει στις υπερβολικές απαιτήσεις της εποπτικής αρχής». Ανεξάρτητα πάντως από τη δυσφορία τους, οι ασφαλιστές υποχρεούνται έως το τέλος του έτους για τα εξής:
 
-         10 Ιουλίου: Καλούνται να έχουν γνωστοποιήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος την ειδική φόρμα με τις επενδύσεις των εταιρειών τους.
-         15 Ιουλίου: H Τράπεζα της Ελλάδος έχει καλέσει τους εκπροσώπους όλων των ασφαλιστικών εταιρειών να συζητήσουν τον τρόπο εφαρμογής της άσκησης QIS 5, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο του Solvency II.
-         30 Ιουλίου: Έως το τέλος του μηνός εκτιμάται ότι θα έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα των stress test των ασφαλιστικών εταιρειών, από τα οποία θα προκύψει το ποιες εταιρείες θα έχουν ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης. Πιθανολογείται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα θελήσει στον ίδιο χρόνο να προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες και όσων εταιρειών δεν πέρασαν τη δοκιμασία των τεστ αντοχής, ώστε στο σύνολό της η αγορά στο αμέσως προσεχές διάστημα να διαθέτει ενισχυμένη θέση.
-         31 Αυγούστου: Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να έχουν καταρτίσει τις ειδικές λογιστικές καταστάσεις (ΑΝΕΤΑ) με τα οικονομικά στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2011, ώστε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε θέση να συνεχίσει τους ελέγχους της και για την τρέχουσα χρήση.
-         31 Δεκεμβρίου: Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να έχουν οργανώσει ηλεκτρονικά το αρχείο τους για τον κλάδο Αυτοκινήτου.