Στέφανος Βελλιάδης: « Η B.U. φέρνει νέα εποχή στην ελληνική αγορά»

Ο κ. Στέφανος Βελλιάδης, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Brokers Union Μεσίτες Ασφαλειών Α.Ε.» απαντά σχετικά με την νέα αυτή εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης:

Κύριε Βελλιάδη, δραστηριοποιείστε με μεγάλη επιτυχία στην μεσιτεία ασφαλίσεων στο Λονδίνο με την μεσιτική εταιρεία VELOS INSURANCE SERVICES LTD. Για ποιους λόγους αποφασίσατε την επέκταση των δραστηριοτήτων σας στην Ελλάδα;

Σ.Β.: Πράγματι, η Velos Insurance Services Limited δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου από το 1976. Αποφασίσαμε την ίδρυση της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Brokers Union Μεσίτες Ασφαλειών Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «B.U. Α.Ε.» ως το κατάλληλο «όχημα» για να επεκταθούμε στην ελληνική αγορά. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η B.U. A.E. είναι η πρώτη ανώνυμη εταιρία που συστάθηκε μέσω της «Υπηρεσίας Μίας Στάσης» σύμφωνα με τις νέες διαδικασίες σύστασης εταιριών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.Μ.Η.). 

H ελληνική ασφαλιστική αγορά πάσχει από μεγάλα ονόματα.  Η B.U. φέρνει μια νέα εποχή στην ελληνική αγορά προωθώντας τα ασφαλιστικά προϊόντα των Lloyds του Λονδίνου. Ήδη διαθέτουμε binding authority  στα Σκάφη και σύντομα θα έχουμε και για τον Κλάδο Πυρός και Αστικής Ευθύνης. Στη B.U. η κουλτούρα μας είναι διαφορετική. Σε ένα μεγάλο κίνδυνο ασφάλισης δεν θα «κυνηγάμε» τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά θα ετοιμάζουμε εμείς τo insurance slip το οποίο αφενός θα καλύπτει και τον πελάτη μας αφετέρου την ασφαλιστική εταιρία. Το insurance slip θα προωθείται τόσο στις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες όσο και σε αυτές του εξωτερικού. Το ίδιο ακριβώς σύστημα θα ακολουθείται και στον Κλάδο Αστικής Ευθύνης, ο οποίος έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η εταιρία λόγω της τεχνογνωσίας του Λονδίνου και της εμπειρίας των στελεχών από το εξωτερικό, θα αναπτύξει τις ασφαλίσεις πλοίων και την αστική ευθύνη πλοίων σε συνεργασία με τα Lloyds και τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Η ελληνική ναυτιλία παράγει 6 δις δολάρια ετησίως και έχουμε την πεποίθηση ότι με τη δραστηριότητά μας αυτή είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε εισροή συναλλάγματος για την Ελλάδα.
 

Είστε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «AIGAION ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.». Η δραστηριότητα της B.U. δεν θα είναι εκ των πραγμάτων ανταγωνιστική προς αυτήν της  AIGAION; 

Σ.Β.: «Όχι βέβαια. Δεν θα ανταγωνιστούμε την ΑΙGΑΙΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, αντιθέτως θα συνεργαστούμε στενά μαζί της. Επειδή στο marine η ΑΙΓΑΙΟΝ αναλαμβάνει μικρές γραμμές στις ασφαλίσεις των πλοίων, θα προωθήσουμε τον υπόλοιπο κίνδυνο στην αγορά του Λονδίνου. Όσον αφορά στους υπόλοιπους κλάδους, θα δίνουμε την ευκαιρία τόσο στην ΑΙΓΑΙΟΝ όσο και στις υπόλοιπες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες να συμμετέχουν στην κάλυψη.

Τι σηματοδοτεί η επωνυμία «BROKERS UNION»;

Σ.Β.: Διαλέξαμε την επωνυμία μας, Brokers Union (ένωση Μεσιτών), για να δηλώσουμε τις προθέσεις μας.
Σε μια ασφαλιστική αγορά σαν την ελληνική που διαρκώς συμπτύσσεται, αναδιοργανώνεται και επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να αναπτύσσουν στρατηγικές direct πώλησης στον Κλάδο Αυτοκινήτου,  είναι βέβαιο ότι οι μεσιτικές εταιρείες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν ασφαλιστικά προϊόντα νέας τεχνολογίας που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην αγορά. 

Εμείς πιστεύουμε ότι η σύμπραξη των μεσιτικών εταιρειών σε ένα ενιαίο οργανωμένο σχήμα και στην οποία φυσικά στοχεύουμε,  όχι μόνο είναι απαραίτητη αλλά και επιβάλλεται για να έχουμε την απαραίτητη οικονομία κλίμακας. Στο παρελθόν συνήθως οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν υποστήριζαν τέτοιες ιδέες, πιστεύουμε όμως ότι με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση, αυτή τη φορά θα αναθεωρήσουν  και θα επιλέξουν να ενταχθούν σε ένα μεγαλύτερο σχήμα για να παραμείνουν στην αγορά.
Η Β.U. είναι ένα μεσιτικό γραφείο που πρώτα από όλα θα παρέχει πραγματική ασφάλεια τόσο στους ασφαλισμένους της όσο και στους συνεργάτες της.

Πώς θα στελεχωθεί η εταιρεία;

Σ.Β.: Τα γραφεία μας έχουν ήδη αρχίσει να στελεχώνονται. Ο κ. Τ. Παλαιολόγος, γνώστης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, αναλαμβάνει να αναπτύξει την εσωτερική αγορά και τις συνεργασίες με τις μεσιτικές εταιρίες. Η  Velos Insurance Services Limited αναλαμβάνει να προσφέρει την τεχνογνωσία μιας ευρωπαϊκής μεσιτικής εταιρίας και φυσικά να επανδρώσει τα γραφεία με εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι οι μεσιτικές εταιρίες του εξωτερικού δουλεύουν σαν μικρές ασφαλιστικές, δηλαδή κάνουν όλη την προεργασία για την ανάληψη του κινδύνου με αποτέλεσμα ο underwriter να μην έχει παρά μόνο να αποφασίσει αν θα τον αποδεχθεί ή όχι. 

Αυτή είναι η τεχνογνωσία που λείπει από την ελληνική αγορά και δυστυχώς τις περισσότερες φορές μου μας στέλνουν μεγάλους κινδύνους για προώθηση στο Λονδίνο,  διαπιστώνουμε ότι λείπουν πολλά και βασικά στοιχεία του κινδύνου.