Τα μοιραία λάθη της Commercial Value

Σωρεία ατασθαλιών που οδήγησαν στη διασπάθιση χρήματος από την Commercial Value και τελικά στην κατάρρευσή της διαπιστώνει ο έλεγχος του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής, κ. Γιάννη Παντελίδη, στην έκθεση που κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στις απαιτήσεις της εταιρείας από το βασικό μέτοχο απαριθμούνται 76,9 εκατ. ευρώ, που αφορούν κυρίως απαιτήσεις από ακίνητα και άλλους λογαριασμούς, οι αποίες όπως σημειώνεται έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εισπραχθούν δεδομένης της αίτησης πιστωτή για κήρυξη της Aspis Holding σε κατάσταση πτώχευσης.

Την αίτηση διάλυσης του κυπριακού ομίλου έχει υποβάλλει η Τράπεζα Κύπρου με βάση τη μη ικανοποίηση επιδικασθείσας απαίτησης που έχει η τράπεζα από δάνειο που είχε χορηγήσει στην Aspis Holding και εκκρεμεί έναντι του αρμόδιου Δικαστηρίου της Λευκωσίας.

Η εκκαθάριση όπως σημειώνεται έχει ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο για τα παρελθόντα έτη της Advantage Holding χωρίς να έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση από τη διοίκηση της εταιρείας. Επιδίωξη της εκκαθάρισης είναι «στο πλαίσιο της διαδικασίας αίτησης διάλυσης της εταιρείας, να αντλήσει πληροφορίες από οποιαδήποτε άλλη πλευρά αναφορικά με την περιουσιακή κατάσταση της Advantage Holding και παράλληλα να ανβληθεί η διάλυση της εταιρείας που συνεπάγεται τη ματαίωση οποιασδήποτε είσπραξης έναντι οφειλόμενων από την Commercial Value«.

Εκτενής αναφορά γίνεται στην έκθεση του Επόπτη για τα ακίνητα της Ρουμανίας, τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα της Commercial Value μέσω τεσσάρων εταιρειών, δύο με έδρα την Κύπρο (Franzen και Cloverland) και δύο με έδρα τη Ρουμανία (Mapamond Real Estate SRL και Xerxes). 

Οι εταιρείες αυτές μεταβιβάστηκαν από την Advantage Capital στην Commercial Value έναντι τιμήματος 24 και 18 εκατ. ευρώ. Οι ρουμάνικες εταιρείες ήταν θυγατρικές των δύο κυπριακών και διέθεταν ακίνητη περιουσία αξίας μόλις 1,4 εκατ. ευρώ και 400 χιλ. ευρώ στο Frumuzzani και στο Axientele της Ρουμανίας και μεταβιβάστηκαν στην Commercial Value έναντι υπέρογκου τιμήματος, που δεν αντανακλούσε φυσικά την περιουσιακή τους κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι τα περίφημα ακίνητα της Ρουμανίας στάθηκαν η αφορμή να αποκαλυφθούν οι παρατυπίες της διοίκησης της Commercial Value από την προηγούμενη εποπτική αρχή, την ΕπΕΙΑ.

Αντίστοιχη είναι η υπόθεση των 14,9 εκατ. ευρώ, τα οποία εμβάστηκαν από την Commercial Value σε λογαριασμό της Credit Suisse και στην εταιρεία Hestiun για «επενδυτικό σκοπό». Τα χρήματα αυτά δεν επεστράφησαν ποτέ στα ταμεία της Commercial Value και όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Επόπτη – που έχει καταθέσει αγωγή – απαιτούνται πλέον από την Credit Suisse, η οποία όπως αποδεικνύεται, έχει εκταμιεύσει δάνειο στην Hestium, με ενέχυρο τα κεφάλαια της Commercial Value.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος του τελικού ελλείμματος προέρχεται από την εκμηδένιση των συμμετοχών της εταιρίας στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, τη LEDA, την Advantage Holding αλλά και άλλων εταιριών του ομίλου (Aspis Capital AE κτλ), οι οποίες όφειλαν στην Commercial Value σημαντικά οικονομικά ποσά και είναι επίσης αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εισπραχθούν.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα προσδιορίζεται άνω των 100 εκατ. ευρώ και προκύπτει μετά την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 85 και 105 εκατ. ευρώ και των υποχρεώσεων που έχει προς τους ασφαλισμένους, το ύψος των οποίων εκτιμάται στα 205 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένου εκτιμώνται : για τα κλασσικά εφ’απαξ και περιοδικών καταβολών ασφαλιστήρια συμβόλαια σε 111 εκατ. ευρώ, για τα επενδυτικά (unit linked) ασφαλιστήρια συμβόλαια σε 93 εκατ. ευρώ και για τα ομαδικά σε 950.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εύρεσης αναδόχου εταιρίας για τη βιάσηβαση των χαρτοφυλακίων ζωής της Commercial Value, ο κ. Παντελίδης επισημαίνει ότι μέχρι τώρα «η εύρεση αναδόχου εταιρίας δεν κατέστη δυνατή , λόγω της ύπαρξης μη ορθών υπολογισμών των αποθεμάτων της αλλά κυρίως του διαφαινόμενου σημαντικότατου ελλείματος στα περιουσιακά της στοιχεία». 

Η αποτυπωθείσα περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας πραγματοποιήθηκε σε εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιριών στα τέλη του 2010 και όσοι «εν δυνάμει» θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν επιφυλάχθηκαν να λάβουν θέση μετά από την δημόσια πρόσκληση που προβλέπεται από το νόμο. Έτσι η υπόθεση της Commercial Value περνά πλέον στη δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία με βάση το νόμο θα πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία ανεύρεσης αναδόχου.