Το «Γολγοθά» της QIS 5 θα βαδίσουν οι ασφαλιστικές

«Ραντεβού» με τις ασφαλιστικές εταιρείες στις 15 Ιουλίου έκλεισε η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συντονίσει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ορθή εκτέλεση της άσκησης που αφορά στην εφαρμογή της QIS 5 με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2010.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε προ ημερών το iw, αποκαλύπτοντας την πρόθεση της ΤτΕ να επεκτείνει την εφαρμογή της QIS 5 και στη χρήση του 2010.

Στο σχεδιασμό της εποπτικής αρχής είναι να συντονίσει τις ασφαλιστικές εταιρείες με τρόπο ώστε η εκτέλεση της άσκησης να αποτελέσει μια ρεαλιστική εκτίμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Solvency II.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την QIS 5 θα «τρέξουν» με μεγαλύτερη ευκολία όσες ασφαλιστικές δοκιμάσθηκαν στα stress test, ενώ δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μικρότερες εταιρείες και κυρίως όσες δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και την ανάλογη εμπειρία για τη σωστή εφαρμογή της άσκησης.

Πάντως, όπως επισημαίνει στη σχετική επιστολή της η ΤτΕ, στη συνάντηση που προγραμμάτισε για τις 15 Ιουλίου θα γίνει:

-          συνοπτική παρουσίαση των βασικών αρχών της QIS5,
-          ανάλυση των πληροφοριών και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων που θα υποβληθούν από κάθε εταιρεία,
-          παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης,
-          συνοπτική περιγραφή των ηλεκτρονικών αρχείων που θα πρέπει να συμπληρωθούν, καθώς και
-          ανάλυση των πληροφοριών που θα πρέπει να περιέχονται στα αρχεία αυτά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε επίσης από τις ασφαλιστικές εταιρείες να ορίσουν τα μέλη των ομάδων εργασίας που θα συγκεντρώσουν και θα επεξεργαστούν τα σχετικά στοιχεία, επιμένοντας ο συντονιστής της κάθε ομάδας να είναι μέλος της διοίκησης της εκάστοτε εταιρείας.