Η οικονομία και η μετανάστευση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Τις συστάσεις της Επιτροπής για τα μέτρα που πρέπει να λάβει κάθε χώρα της ΕΕ με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία απασχόλησης και τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ. .

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται το πρώτο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», μια εξάμηνη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας τα κράτη μέλη διαβουλεύονται μεταξύ τους για την κατάρτιση των δημοσιονομικών προγραμμάτων και των οικονομικών τους πολιτικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να λάβουν υπόψη αυτές τις συστάσεις στην κατάρτιση των προϋπολογισμών τους και των μεταρρυθμιστικών τους προγραμμάτων για το 2012.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης σε αλλαγές για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του προσωρινού ταμείου που παρέχει δημοσιονομική στήριξη σε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το 2013 αυτό το προσωρινό ταμείο θα αντικατασταθεί από μόνιμο με προϋπολογισμό ύψους 500 δισ.ευρώ. 

Στήριξη της Ελλάδας 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τους νόμους για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στις χώρες της ευρωζώνης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παράσχουν πρόσθετη στήριξη στο πλαίσιο νέου σχεδίου διάσωσης.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να παράσχει μέρος της πρόσθετης χρηματοδότησης. Επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να κάνουν “ό,τι είναι αναγκαίο” για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Μετανάστευση 

Τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να διατυπώσει προτάσεις για την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας στη χωρίς σύνορα ζώνη της ΕΕ.
Τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να επιτρέπουν στις χώρες να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο εξαιρετικές περιστάσεις, όπως απρόβλεπτες εισροές αιτούντων άσυλο. Οι ηγέτες ζήτησαν να εγκριθούν έως το 2012 οι προτάσεις για τις κοινές διαδικασίες ασύλου.
Κάλεσαν την Επιτροπή να αρχίσει συζητήσεις με τις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ για την κατάρτιση προγραμμάτων πρόσληψης εργαζομένων στο πλαίσιο “εταιρικών σχέσεων κινητικότητας”. 

Κροατία 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε επίσης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της Κροατίας έως το τέλος του Ιουνίου 2011. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπογραφεί συνθήκη με την Κροατία ώστε η χώρα αυτή να προσχωρήσει στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.