Η διάθεση για ρίσκο ενισχύει το ευρώ

Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου να κυριαρχούν στην εβδομαδιαία ατζέντα και την αγορά να προεξοφλεί σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή έκβαση, οι επενδυτές θα τοποθετηθούν αναλόγως, με τη ζήτηση του δολαρίου να περιορίζεται έως τα μέσα τουλάχιστον της εβδομάδας.

Θεωρητικά είναι απίθανο ο Γ. Παπανδρέου να μην λάβει τις 151 απαιτούμενες ψήφους για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και επομένως η ψήφος εμπιστοσύνης της περασμένης εβδομάδας τελικά λειτούργησε ως διαπραγματευτικό χαρτί με την Τρόικα για την εξασφάλιση του νέου πακέτου στήριξης. Αν και ενδεχομένως να υπάρξουν «αντάρτες» εντός της κυβέρνησης που θα ψηφίσουν κατά του Μεσοπρόθεσμου, δεν εκτιμάται ότι θα απειληθεί το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Επομένως, η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας βρίσκει προσωρινά το δολάριο σε θέση άμυνας, με το αμερικανικό νόμισμα να αναμένεται να ανακάμψει εκ νέου τους επόμενους μήνες. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν πολλοί αναλυτές, αναμένοντας ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο.

«Εμμένουμε στην εκτίμηση για αίσιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα (τουλάχιστον προς το παρόν). Κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με το ότι η αγορά δείχνει ικανοποιημένη μπροστά σε μια μελλοντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το ευρώ θα ενισχυθεί και πάλι έναντι του δολαρίου», σημειώνουν αναλυτές της BNP Paribas.

Ο δείκτης δολαρίου που μετρά την απόδοση του αμερικανικού νομίσματος απέναντι σε ένα καλάθι σημαντικών ανταγωνιστικών νομισμάτων, βρέθηκε να υποχωρεί στις 75,487 μονάδες από τις 75,695 μονάδες την Παρασκευή.

Ο δείκτης έχει ενισχυθεί πάνω από την πτωτική γραμμή τάσης όπως διαμορφώθηκε από τα μέσα του 2010 και τον κινητό μέσο όρο 100 ημερών. Σύμφωνα με traders, διάσπαση αυτών των επιπέδων σε συνδυασμό με μια άνοδο πάνω από το υψηλό των 76,015 μονάδων που σημείωσε στις 16 Ιουνίου αποτελούν θετικές ενδείξεις για τον δείκτη.

Το ευρώ ανακάμπτει από τις πρωινές απώλειες έναντι του δολαρίου στο 1,4219, έχοντας βρει ισχυρή στήριξη νωρίτερα στο επίπεδο του 1,41.

Επίσης, διαπραγματεύεται ανοδικά στα 1,8353 ελβετικά φράγκα και στα 114,74 γιεν. Το δολάριο ενισχύεται έναντι των commodity currencies. Το δολάριο Αυστραλίας διαπραγματεύεται πτωτικά στα 1,0460 δολάρια έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό 11 εβδομάδων στα 1,0412.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται έναντι του γιεν στο 80,69, περιορίζοντας, ωστόσο, τα κέρδη του. Η στερλίνα κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου στο 1,5991.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις του προσωπικού εισοδήματος/δαπανών. Οριακή άνοδο προμηνύουν τα futures των δεικτών στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.