«Παιχνίδια» τιμών με τα νοσήλια βαραίνουν τα ασφάλιστρα υγείας

Σημαντικές αποκλίσεις που φθάνουν έως και τον τριπλασιασμό του κόστους νοσηλείας, προκύπτουν μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της χώρας και των συμβάσεων που υπογράφουν με τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου. 

Όπως προκύπτει από αποκλειστικά στοιχεία που παρουσιάζει το iw, το μέσο κόστος ζημιάς στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ξεκινά από τα 3.700 ευρώ και φθάνει στα 7.500 ευρώ. 

Αντίστοιχη είναι και εικόνα που προκύπτει από την ανάλυση του μέσου κόστους ζημιών και των στοιχείων που την απαρτίζουν με τις αμοιβές των γιατρών και τα διαγνωστικά έξοδα, να κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα από 900 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με το νοσοκομείο, ενώ από 750 ευρώ έως 3.200 κυμαίνεται το κόστος που χρεώνουν τα νοσοκομεία για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Σημαντικό στοιχείο κόστους συνιστούν τα νοσήλια που κυμαίνονται από 350 έως 1.100 ευρώ ανάλογα με το νοσοκομείο και ακολουθούν τα αναλώσιμα, τα ειδικά υλικά και τα φάρμακα.

Οι σημαντικές αποκλίσεις που εντοπίζονται μεταξύ των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν είναι μόνο συνέπεια του διαφορετικού επιπέδου παροχών υγείας της κάθε μονάδας, αλλά και των ειδικών τιμών και των εκπτώσεων που συνομολογούν οι ασφαλιστικές εταιρείες με τα συμβεβλημένα νοσοκομεία, επιτυγχάνοντας σημαντική συγκράτηση του κόστους υγείας. 

Το θέμα του περιορισμού του κόστους στον κλάδο υγείας παραμένει κυρίαρχο για τον ασφαλιστικό κλάδο, εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και της νομοθετικής παρέμβασης που επεξεργάζεται η γενική γραμματεία καταναλωτή για τις τιμολογιακές αυξήσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα.

Να σημειωθεί ότι η πληρότητα των ιδιωτικών νοσοκομείων από τις εργασίες που διοχετεύει ο ασφαλιστικός κλάδος, ποικίλλει ανάλογα με το νοσοκομείο και κυμαίνεται από 30% και φθάνει ακόμη και το 80%, αποτυπώνοντας την άμεση διασύνδεση των δύο κλάδων, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν.