Αυξήσεις στα ασφάλιστρα οχημάτων

Αύξηση του μέσου ετήσιου ασφαλίστρου στην Αστική Ευθύνη Οχημάτων κατά 2,19% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2011 με την αξία του να διαμορφώνεται στα 413 ευρώ από 404 ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
 
Πρόκειται για μικρή μεταβολή που προκύπτει από αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες στα ασφάλιστρά τους και που φαίνεται ότι από τη μια δεν καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της αγοράς, από την άλλη ωστόσο δείχνουν να υπαγορεύθηκαν από το κλίμα της περιόδου που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αυξητικές μεταβολές τιμοκαταλόγων.
 
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στο σύνολο του κλάδου Αυτοκινήτου (όλοι οι τύποι οχημάτων – ΙΧ, επαγγελματικά, αγροτικά κ.α.) το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αυξήθηκε κατά 2,57% στα 382 ευρώ από 373 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
 
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι κατά τους προσεχείς μήνες ο κλάδος θα υποχρεωθεί σε νέες, περισσότερο γενναίες, αυξήσεις ασφαλίστρων ώστε και την κεφαλαιακή του δύναμη να στηρίξει, αλλά και να καλύψει μέρος της ανάπτυξης την οποία χάνει από άλλους κλάδους, όπου λόγω της κρίσης η αγορά εμφανίζει πτωτικές τάσεις.
 
Σημειώνεται τέλος, ότι ένας ακόμη λόγος ο οποίος επιβάλλει αυξήσεις στα ασφάλιστρα Αυτοκινήτου είναι και ο περιορισμός στο πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 8,37% του ασφαλιζόμενου στόλου σε σύνολο και κατά 7,7% του στόλου των ΙΧ επιβατικών οχημάτων.