Αυξάνονται οι απάτες «υψηλού» επιπέδου

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα ποσοστά απάτης που διαπράττουν υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο «Ποιος είναι ο τυπικός απατεώνας»;

Όπως αναφέρεται στην έρευνα τα ποσοστά απάτης σε στελέχη CEO και μέλη του Δ.Σ. των εταιρειών αυξήθηκαν από το 2007 που ήταν 11% στο 26% στην τετραετία που ακολούθησε. 

Τα στελέχη που είναι περισσότερο επιρρεπή συνήθως είναι διευθυντικά στελέχη που σχετίζονται με οικονομικά τμήματα και εργάζονται σε αυτά για περισσότερα από 10 χρόνια.

Τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με την έρευνα, κρούουν σημάδια όπως  στελέχη που διάγουν πλούσια ζωή, η οποία δε δικαιολογείται από το εισόδημα τους, αλλά και που κάνουν σπάνια διακοπές. 

Ο κ. Ρ. Πάουελ, επικεφαλής της KPMG στην έρευνα, δήλωσε πως «είναι σημαντικό οι εσωτερικοί ελεγκτές και οι υπάλληλοι να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια σε τέτοιου είδους υποθέσεις, να ξέρουν πως να αντιδράσουν αλλά και να ενθαρρύνεται η αναφορά θεμάτων που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία».

Πηγή: Strategic Risk