Σε αυξήσεις κεφαλαίων οδηγούν τις ασφαλιστικές οι έλεγχοι της ΤτΕ

Νέο γύρο κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες προοιωνίζεται η ολοκλήρωση των ελέγχων που πραγματοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι έλεγχοι που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαν τη μορφή επιτόπιων ελέγχων στις οικονομικές διευθύνσεις των εταιρειών, καθώς δεν περιορίστηκαν στα στοιχεία που παρείχαν μέχρι σήμερα τα αναλογιστικά τμήματα των ασφαλιστικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw η εποπτική αρχή αξίωσε από τις οικονομικές διευθύνσεις όλων των εταιρειών, την παροχή πρωτογενών στοιχείων για το ύψος των υποχρεώσεων και των εκκρεμών ζημιών, προκειμένου να εξάγει η ίδια ασφαλή συμπεράσματα για τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε εταιρείας ξεχωριστά.

Οι εκθέσεις ελέγχου έχουν αρχίσει ήδη να καταφθάνουν στα χέρια των διοικήσεων, πυροδοτώντας συζητήσεις για το ύψος των αυξήσεων που θα απαιτηθούν και το χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους. Από τις πρώτες εκθέσεις ελέγχου που έχουν επιδοθεί, γίνεται σαφές ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες παραπέμπουν σε αυξήσεις κεφαλαίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και στο στόχαστρο – εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους» που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τις εποπτικές αρχές – βρίσκονται και μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Το ύψος των αναγκών που έχουν διαπιστωθεί, δημιουργεί προβληματισμό για την ικανότητα του ασφαλιστικού κλάδου να ανταποκριθεί στις γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που αξιώνει η εποπτική αρχή, η οποία φέρεται να απορρίπτει τη διαπραγματευτική λογική, επιμένοντας σε σαφή σχέδια για την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται αποφασισμένη για άλλη μια φορά να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο ανακλήσεων αδειών των εταιρειών που δεν θα παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο κάλυψης των ανοιγμάτων, επιμένοντας στη λογική της εξυγίανσης του κλάδου πριν την έλευση της Solvency II, στο τέλος του 2012.