Στο 2,25% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ΤBank

Από τις 8 Ιουνίου, που «διέρρευσε» η πληροφορία περί επικείμενης απορρόφησης της προβληματικής TBank από το Τ.Τ., την επομένη οι μέτοχοί του Τ.Τ. είδαν τη μετοχή να περνά σε αναστολή διαπραγμάτευσης και την Παρασκευή, ύστερα από αλλεπάλληλα «βραχυκυκλώματα», ανακοινώθηκε ότι ο «γάμος» αναβάλλεται για άγνωστο χρόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόχειρα και εσπευσμένα σχεδιασμένος «γάμος» διάσωσης της TBank δημιουργεί σοβαρούς «πονοκεφάλους» στη διοίκηση του Τ.Τ. 

Αν δεν προχωρήσει, όμως, η ΤτΕ είναι εξίσου αμφίβολο για πόσο θα ανέχεται τη συνέχιση λειτουργίας της TBank, με την απελπιστικά χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια που έχει. Στο τέλος του 2010, παρά την αύξηση κεφαλαίου, που καλύφθηκε εν μέρει από το Τ.Τ., ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είχε πέσει στο 2,25%! 

Το ερώτημα της αγοράς πλέον είναι αν το Τ.Τ. έχει επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσει την TBank, χωρίς ο βασικός δείκτης να υποχωρήσει στο τέλος του χρόνου κάτω από το 10%. Η TBank εμφανίζει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 1,8 δισ. Τα ίδια κεφάλαια έχουν μειωθεί από τα 76,7 στα 66,7 εκατ., αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερα: τα 39,7 εκατ. είναι υβριδικά κεφάλαια, που δεν υπολογίζονται στο δείκτη Tier 1. Έτσι, μένουν μόνο 27 εκατ. κεφαλαίων, για να καλύψουν ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 1,8 δισ. ευρώ.