Στο έλεος της δημοσιονομικής κρίσης το ευρώ

Του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM

Ερωτηματικά εγείρει η όποια ανάκαμψη στην αγορά συναλλάγματος και η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας τις τελευταίες ημέρες. Αναμένουμε σταθεροποίηση των τάσεων καθώς το κλίμα αβεβαιότητας είναι πιθανό να αυξηθεί και να οδηγήσει σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων. 

Στο προσκήνιο βρίσκεται η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, με ορατό το ενδεχόμενο μετάδοσής της. Η Γερμανία χαλάρωσε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, ενώ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την Κυριακή στην συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη μετακύληση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας.
Ωστόσο, τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα δεν αναμένονται πριν τον Ιούλιο, ενώ «κλειδί» παραμένει η έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή. 

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα έως την ερχόμενη Τρίτη.
Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και όσο συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες νέων πιέσεων στο ευρώ. 

Το κλίμα επιδείνωσε και η μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας το 2011, το 2012 και το 2013 από την Credit Suisse, υπό το κυριότερο επιχείρημα της διατήρησης ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Από την εξέλιξη αυτή επιβαρύνονται κυρίως τα commodity currencies. 

Η Credit Suisse έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινεζικές τράπεζες, προτάσσοντας ένα δυσμενές σενάριο για αυτές και υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση ολόκληρου του κλάδου σε underweight. Ο φόβοι γύρω από την οικονομία της Κίνας ενδεχομένως να ταρακουνήσουν τις αγορές σήμερα, με τη χώρα να συνεχίσει να παραμένει υπό την απειλή των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. 

Η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά ποσοστά, αναμένεται να φθείρει τις προοπτικές της ανάπτυξης, προκαλώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης. Από την άλλη πλευρά, η προοπτική λήψης αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα ανακόψει την ορμή της κινεζικής ανάπτυξης, μοιάζει καταστροφική. Όπως και να ‘χει είμαστε αρνητικοί ως προς την Κίνα με εξαιρετικά ορατό το ρίσκο ενός καταστροφικού σεναρίου.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών μακροοικονομικών στοιχείων, η μόνη αξιόλογη ανακοίνωση από την Ευρώπη ήταν ο δείκτης τιμών παραγωγού της Γερμανίας, ο οποίος εμφανίστηκε στο 0,0%, από το 1,0% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ κενό είναι το οικονομικό ημερολόγιο στις ΗΠΑ με τους traders πιθανότατα να αναζητούν ευρύτερους παράγοντες που θα καθορίσουν τις τοποθετήσεις τους. 

Πτωτικά διαπραγματεύονται τα futures των δεικτών της Αμερικής, ενώ συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στο πετρέλαιο με απώλειες άνω του 1,5% κατά τις πρωινές ώρες.