Αποζημιώσεις μαμούθ από τους αντασφαλιστές

Μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της αντασφάλισης προοιωνίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2011, μετά το σεισμό στην Ιαπωνία και τις φυσικές καταστροφές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα μεγάλα καταστροφικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη έπληξαν ευθέως την κερδοφορία των μεφάλων αντασφαλιστών του κόσμου και σύμφωνα με τις αναλύσεις δημιουργούν οριακές συνθήκες για την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου στην περίπτωση ενός νέου μεγάλου καταστροφικού γεγονότος. 

Έκθεση της Fitch ανεβάζει το συνολικό κόστος των καταστροφών από τους σεισμούς στην Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τις πλημμύρες και τους κυκλώνες στην Αυστραλία για τους 23 μεγάλους αντασφαλιστές στα 15,7 δις δολάρια, προκαλώντας ζημιές 3,5 δις δολαρίων.

Μερικές από τις μεγαλύτερες ζημιές επιβάρυναν αντασφαλιστές με αυξημένες σχετικά δυνατότητες. Μεταξύ αυτών η Munich Re και η Swiss Re που εκτιμάται ότι επιβαρύνθηκαν με 2,1 και 1,2 δις δολάρια αντίστοιχα από το σεισμό του Μαρτίου στην Ιαπωνία. H Hannover Re κατέγραψε ένα κακό δείκτη τεχνικού αποτελέσματος (combined ratio) της τάξης του 124% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις της Fitch ανεβάζουν το συνολικό combined ratio των 23 μεγαλύτερων αντασφαλιστών στο 138%.  

Η Munich Re σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Jorg Schneider πέτυχε να περιορίσει τις συνολικές ζημιές της για το πρώτο τρίμηνο στα 1,34 δις δολάρια (948 εκατ. ευρώ), ενώ η καλή επίδοση του τομέα asset management επέτρεψε στις Swiss Re, να περιορίσει τις απώλειες των 2,3 δις δολαρίων σε ζημιές 665 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο.
Πιο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις  για τους υπόλοιπους μικρότερους αντασφαλιστές που ειδικεύονται στην κάλυψη καταστροφών του κλάδου περιουσία. Η Flagstone Re με έδρα τις Βερμούδες κατέγραψε απώλειες 161,5 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, αλλά το αποτέλεσμα επιδεινώθηκε μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης AM Best, που υποβάθμισε τη βαθμολογία της σε (Α -), απέχοντας μόλις μία ανάσα από το Β ++ . 

Οι εκτιμήσεις των Lloyd’s ανεβάζουν το κόστος του σεισμού στην Ιαπωνία στα 3,8 δις δολάρια, αλλά το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι αριθμοί μεγαλώνουν σταδιακά, αντίστοιχα με ότι συνέβη στην περίπτωση της Κατρίνα. Η απουσία προς το παρόν μεγάλων καταστροφικών φαινομένων στην Αμερική ερμηνεύεται ως μια τάση αποστασιοποίησης στην πιθανότητα στροφής των τάσεων στην αγορά, αλλά όσο βαθύτερα μπαίνουμε στην περίοδο των τυφώνων, που επισήμως ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, η αγορά αρχίζει να μετρά τις επιπτώσεις από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταιγίδες.

Σύμφωνα με τη Fitch το πρώτο τρίμηνο του 2011, είχε μεγαλύτερη επίδραση στα κέρδη παρά στα κεφάλαια του κλάδου, περιορίζοντας την απομείωση των κεφαλαίων για τις 23 υπό εξέταση αντασφαλιστικές επιχειρήσεις στο 2%. Η μείωση των κεφαλαίων για ορισμένους αντασφαλιστές έφτασε το 15%, χωρίς ωστόσο να προκαλεί ανησυχία, αφού πρόκειται για κάτι λιγότερο από τα κέρδη μιας χρονιάς. Ο σεισμός της Ιαπωνίας ωστόσο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των ζημιών, εξαντλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις αντοχές του κλάδου μέσα από τη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων που είχε παρατηρηθεί το 2010.