Πρωταγωνιστής και σήμερα το δολάριο

Η χθεσινή μικρή ανάκαμψη των νομισμάτων αποδίδεται περισσότερο σε μια βραχυπρόθεσμη τάση σταθεροποίησης στα χαμηλά, με την αγορά να πραγματοποιεί «παύση» πριν από ένα επόμενο κύμα ρευστοποιήσεων σε νομίσματα υψηλού ρίσκου. Η σημερινή εικόνα στην αγορά συναλλάγματος επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, με το δολάριο να εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη. Άλλωστε το αμερικανικό νόμισμα έχει αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον και αναδεικνύεται περισσότερο ελκυστικό ακόμα και από τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια, το γεν και το ελβετικό φράγκο.

Τους τελευταίους μήνες το γεν έχει επηρεαστεί από τα έντονα προβλήματα της ιαπωνικής οικονομίας μετά και τον καταστροφικό σεισμό, ενώ το ελβετικό φράγκο γίνεται ολοένα και λιγότερο ελκυστικό μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Kruger της FXCM, η εικόνα του δολαρίου ως νόμισμα επενδυτικό καταφύγιο είναι εξαιρετικά ελκυστική, ενώ η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, το καθιστά ακόμα πιο ανταγωνιστικό μεσοπρόθεσμα σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από την μειωμένη διάθεση για ρίσκο. Την αρνητική ψυχολογία της αγοράς επηρεάζουν και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Fed, Greenspan, ο οποίος εκτιμά ότι η ελληνική χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών, εξέλιξη που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε νέα ύφεση την αμερικανική οικονομία. 

Σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση Merkel -Sarcozy και στο ενδεχόμενο συμφωνίας πάνω στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με τις γερμανικές αντιδράσεις ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών να βρίσκονται στο επίκεντρο. Την ίδια στιγμή ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εν μέσω του ανασχηματισμού και της επικείμενης κρίσιμης ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. 

Στο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας, ανακοινώνονται το εμπορικό ισοζύγιο και η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη, οι πωλήσεις χονδρικής στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ αναμένονται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan και οι Βασικοί Δείκτες (Leading Indicators). Τα futures των δεικτών της Wall Street και τα εμπορεύματα κινούνται σε πτωτικό έδαφος.