Οι οικονομικές εξελίξεις ευνοούν το δολάριο

Του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε χθες το δολάριο, με το ευρώ να δέχεται πιέσεις στον απόηχο της απόφασης της Moody’s να θέσει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση τρεις μεγάλες γαλλικές τράπεζες. 

Το δολάριο έχει ανακάμψει έναντι του ευρώ μετά από πτωτική πορεία πολλών εβδομάδων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η ανοδική αντίδραση του νομίσματος δεν έχει ισχυρές βάσεις. Ο σημαντικότερος καταλύτης που θα διασφαλίσει την ανοδική πορεία του νομίσματος είναι μια μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας. Ενδεικτικά την περασμένη εβδομάδα το νόμισμα άντλησε δυνάμεις από την υποχώρηση του δείκτη S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Επίσης, τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης ασκούν πιέσεις στο ευρώ, δίνοντας ώθηση στο δολάριο. Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του δολαρίου είναι τα επιτόκια, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις ως προς τις προθέσεις της Fed και την πιθανότητα ενός νέου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

 Το ελβετικό φράγκο σημείωσε σημαντική πτώση με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη τους θεωρώντας υπερβολικό το πρόσφατο άλμα του νομίσματος σε νέα ιστορικά υψηλά έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Στην αποδυνάμωση του νομίσματος συνέβαλλαν και οι ανησυχίες της ελβετικής κυβέρνησης για την ισχυροποίηση του νομίσματος καθώς και η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας από τον ινστιτούτο οικονομικών σχέσεων SECO. 

Πτωτικά διαπραγματεύτηκε και το γεν με την ισοτιμία δολαρίου/γεν να παρουσιάζει ισχυρές στηρίξεις στο ψυχολογικό όριο του 80,00. 

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις σήμερα είναι η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και τα στοιχεία απασχόλησης στη Βρετανία. Επίσης, οι πωλήσεις του μεταποιητικού κλάδου στον Καναδά, ο δείκτης πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή, τα αποθέματα πετρελαίου, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State και ο στεγαστικός δείκτη NAHB. Πτωτικά διαπραγματεύονται τα futures και το πετρέλαιο και σταθεροποιητικά ο χρυσός.