Ανοδικά και πάλι οι αγορές, ύστερα από τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας

Του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM

Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζουν οι αγορές σήμερα, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν. Παρ’ όλα αυτά η διάθεση ρίσκου παραμένει εύθραυστη, με τους επενδυτές να διατηρούν τις θέσεις χαμηλού ρίσκου υπό την απειλή αύξησης των επιτοκίων στην Κίνα καθώς και λόγω της δημοσιονομικής αστάθειας στην Ελλάδα.
Όπως  προαναφέραμε τη Δευτέρα, τα commodity currencies είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό πίεση.  Αντίθετα,  το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να επωφελείται μέσα σε ένα περιβάλλον αποστροφής ρίσκου, λαμβάνοντας ώθηση και από τις δηλώσεις του Fisher της Fed, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει άλλο την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. 

Στην Ιαπωνία, Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,00-0,10%, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία. Μικρή ήταν η επίδραση των νέων στην ισοτιμία δολαρίου/γεν, η οποία, αργότερα ενισχύθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης ενίσχυσης του προγράμματος χρηματοδότησης. 

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, το ισοζύγιο τιμών κατοικιών RICS στη Βρετανία επιδεινώθηκε περαιτέρω, ενώ κανένα σημαντικό ενδιαφέρον δεν παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών NAB στην Αυστραλία.
Στο επίκεντρο των σημερινών ανακοινώσεων βρίσκεται ο βρετανικός δείκτης τιμών καταναλωτή, με την όποια ενίσχυση του δείκτη να ασκεί πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.