Η αντασφάλιση σώζει τις ασφαλιστικές

Η χρήση της αντασφάλισης αποτελούσε παραδοσικά εργαλείο για τη διαχείριση του ασφαλιστικού κινδύνου, αλλά αποκτά πρόσθετη σημασία ενόψει της προσαρμογής στο νέο κανονιστικό πλαίσιο της Solvency II που απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βρεθούν παγιδευμένες μεταξύ αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων και υψηλότερου κόστους κεφαλαίου, που δημιουργεί η μειωμένη πρόσβαση στις αγορές. 

Ο ρόλος του μεσίτη αντασφαλειών αναβαθμίζεται, καθώς η αντασφάλιση δεν περιορίζεται απλώς σε εργαλείο διαχείρισης του ασφαλιστικού κινδύνου και βελτιστοποίησης της χρήσης κεφαλαίων. Σε περιβάλλον Solvency αναγνωρίζεται ευρέως ότι χρειάζονται εξελιγμένα εργαλεία μοντελοποίησης για την αποτελεσματική ποσοτικοποίηση των κεφαλαιακών ωφελημάτων της αντασφάλισης για σκοπούς φερεγγυότητας αλλά και ανάπτυξης ή διεύρυνσης του φάσματος των  εργασιών. 

Οι δυνατότητες της αντασφάλισης ως μηχανισμού μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων αναπτύχθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα η Matrix Insurance and Reinsurance Brokers με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγαλύτερων αντασφαλιστικών ομίλων στην Ευρώπη. Όπως ανέλυσε ο διευθυντής αναλυτικών υπηρεσιών της Matrix, κ. Βαλάντης Ελπιδώρου, ο ρόλος του μεσίτη αντασφαλειών επικεντρώνεται σήμερα στο σχεδιασμό και την τοποθέτηση αντασφαλιστικών προγραμμάτων που διασφαλίζουν επαρκή κάλυψη στην καλύτερη δυνατή τιμή και στην ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου μέσω της επιλογής ή της διασποράς αντασφαλιστών. Στις νέες συνθήκες Φερεγγυότητας ο ρόλος του μεσίτη αναβαθμίζεται και η αναλογική αντασφάλιση μπορεί να αξιοποιηθεί ως αποτελεσματικός μηχανισμός μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων και επιμερισμού του κινδύνου, ανάλογα με την επιχείρηση και τη φύση της ασφαλιστικής δραστηριότητας. 

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, ο οποίος επεσήμανε ότι όταν η αναδοχή και διαχείριση των κινδύνων γίνεται τεχνικά σωστά τότε τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη Solvency II είναι πολύ λιγότερα από ότι εάν δεν υπάρχει underwriting. 

Από την πλευρά της Matrix ο κ. Ελπιδώρου επεσήμανε ότι η αντασφάλιση δημιουργεί αξία όταν το κόστος της είναι ουσιαστικά μικρότερο από το κόστος άλλων πηγών άντλησης κεφαλαίου. Η δυνατότητα για ανάληψη περισσότερων κινδύνων είναι το πολλαπλάσιο του διαθέσιμου κεφαλαίου, όπως σημείωσε και ως εκ τούτου η χρήση της αντασφάλισης θα πρέπει να προσαρμοστεί στη μείωση του όγκου των ασφαλίστρων και των αποθεμάτων. Ο μεσίτης αντασφαλειών θα πρέπει να συνεργαστεί με τους πελάτες του για την καλύτερη κατανόηση του προφίλ κινδύνου (risk profile), του risk appetite και των κεφαλαιακών αναγκών του για να μπορέσει να τα συνταιριάξει με το risk appetite του αντασφαλιστή. Θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του αναλυτικά εργαλεία που θα του επιτρέπει να παρέχει στους πελάτες του αυτές τις υπηρεσίες και να αποδείξει τα κεφαλαιακά οφέλη από κάθε επιλογή.

Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αντασφαλιστικών εταιρειών ανέλυσαν τις προτάσεις τους για πως η διαχείριση του κινδύνου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Οι εκπρόσωποι της Munich Re, Dr Norbert Kuschel, της Hannover Re, Dr Eile Meerbach και της Ultimate Risk Solutions, David O’ Gorman υποστήριξαν βάσει τεχνικών αναλύσεων ότι η διασπορά του κινδύνου μέσα στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών, βοηθά τις εταιρείες όχι μόνο να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα  τα κεφάλαιά τους αλλά να μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ενόψει της Solvency II. 

Από την πλευρά της Munich Re παρουσιάστηκε η κρίσιμη συνεισφορά της αντασφάλισης υπό το καθεστώς του νέου εποπτικού πλαισίου Solvency II, στη βασική του προσέγγιση, καθώς και η ποσοτική μελέτη περίπτωσης για τις επιπτώσεις της αντασφάλισης σε μία τυπική non-life εταιρεία. Σύμφωνα με την παρουσίαση μπορούμε να επιτύχουμε μέσω της αντασφάλισης για τον κλάδο περιουσίας: μείωση του κινδύνου αποθεματοποίησης (premium reserve risk) με διασπορά της ποσόστωσης (quota share) και μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών (Nat Cat) μέσω περιορισμού στην ανάληψη (ή την διακράτηση), όπως επίσης και μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας μέσω της αντασφάλισης (SCR).  Η αντασφάλιση παρουσιάζεται ως ο απλούστερος και ο πλέον ευέλικτος τρόπος για τη διαχείριση των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων των εταιρειών.

Έγινε επίσης παρουσίαση ανοικτού λογισμικού για τη δυναμική ανάλυση των ποσοτικών απαιτήσεων του Πυλώνα Ι μέσω της αντασφάλισης, με σκοπό την παρουσίαση των επιπτώσεων της μείωσης του κινδύνου μέσω της αντασφάλισης.  Ακόμη παρουσιάστηκαν οι παράγοντες κινδύνου και ποιες είναι οι προτεινόμενες εναλλακτικές για την ελάφρυνση των κεφαλαιακών απαιτήσεων κινδύνου.

Από την πλευρά της Hannover Re παρουσιάστηκαν οι λύσεις που προτείνει η εταιρεία παραμετροποιημένες στις ανάγκες των πελατών της, καθώς και οι τρόποι μείωσης του κεφαλαίου φερεγγυότητας (SCR) μέσω της μείωσης του όγκου των συναλλαγών (απαλλαγή πλεονάσματος μέσω ποσόστωσης, και για ζημίες από μεταβίβαση χαρτοφυλακίου). Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρθηκαν στη μείωση του κεφαλαίου φερεγγυότητας (SCR) μέσω της μείωσης της μεταβλητότητας (αύξηση ζημιάς ανά κίνδυνο – αντασφάλιση και αντασφάλιση για την διακοπή εργασιών), καθώς και μελέτη περιπτώσεως για τους τρόπους μείωσης της ζημίας στην πράξη.