Τα πλεονεκτήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων

του Άγγελου Πολίτη, Chief Market Management Officer & Head of Subsidiaries, Allianz Ελλάδος

Είναι πραγματικότητα ότι στη χώρα μας τα αμοιβαία κεφάλαια χαρακτηρίζονται από μια έντονη κυκλικότητα όσον αφορά στον όγκο των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Σε συνθήκες έντονης ανόδου των αγορών σημειώνουν υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ, αντίστροφα, πλήττονται σημαντικά όταν οι αγορές υποχωρούν, επιβεβαιώνοντας ότι η επενδυτική συνείδηση στη χώρα μας κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η παρούσα συγκυρία όμως θεωρώ ότι είναι αρκετά διαφορετική. 

Το επίπεδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας που είναι έκδηλο σήμερα στο επενδυτικό κοινό ξεπερνά κατά πολύ μια απλή αρνητική συγκυρία στις αγορές και εστιάζει στο αν η χώρα μας θα αποφύγει τα χειρότερα και, σταδιακά, μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών, θα καταφέρει να επανέλθει σε μια σταθερότερη πορεία. Συμπερασματικά λοιπόν θεωρώ ότι το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων και η κερδοφορία για όλες τις ΑΕΔΑΚ θα δοκιμασθεί ιδιαίτερα από την αρνητική πορεία των αξιών και από διαρροές κεφαλαίων. Ανεξάρτητα από την πρόβλεψή μου αυτή, πιστεύω ακράδαντα πως τα αμοιβαία κεφάλαια ως επενδυτική λύση εξακολουθούν να αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή, καθώς προστατεύουν το μεριδιούχο από παρόμοιες δυσμενείς συγκυρίες. 

Η επαγγελματική διαχείριση και η διαφάνεια, η διασπορά των επενδύσεων, η ευρύτητα των διαθέσιμων επιλογών, η ασφάλεια μέσω του νομικού και κανονιστικού πλαισίου αποτελούν μέρος των πλεονεκτημάτων που κάθε σώφρων επενδυτής οφείλει να εξετάζει, πριν αποφασίσει να εμπιστευθεί διαχειριστή για τα κεφάλαιά του. 

Εμείς στην Allianz πιστεύουμε στο θεσμό των αμοιβαίων κεφαλαίων και στην αξία τους ως επενδυτικές επιλογές. Μέσα από την πλήρη γκάμα Α/Κ που προσφέρουμε, με αιχμή του δόρατος τις διεθνείς λύσεις της Allianz Global Investors και της PIMCO, τη συνετή διαχείριση επενδύσεων, την αποτελεσματική οργανωτική δομή και την παροχή υψηλού επιπέδου γνώσης προς τα δίκτυά μας και συμβουλών προς τους πελάτες μας, πιστεύω πως θα διατηρήσουμε τη θετική πορεία μας στην αγορά.