Στο επίκεντρο οι αποφάσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και της ΒΟΕ

Η μεταβλητότητα αναμένεται να κυριαρχήσει στις αγορές σήμερα,  με τα στοιχεία των νέων θέσεων εργασίας στην Αυστραλία και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας για τα επιτόκια να έχουν κάνει την αρχή.

Τα στοιχεία απασχόλησης στην Αυστραλία ήταν πιο αδύναμα από τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα την πτώση του δολαρίου Αυστραλίας. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε η πρόσφατη επιφυλακτική στάση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και η διστακτικότητά της να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Καλύτερα ήταν τα πράγματα στη Νέα Ζηλανδία, όπου η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού σταθερά, αν και αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές της τοπικής οικονομίας, αφήνοντας «ανοιχτό παράθυρο»  για αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας σημείωσε ραγδαία άνοδο σε σχέση με το δολάριο Αυστραλίας, παρά την προσπάθεια αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας να υποβαθμίσει την ισχυρή ανοδική αντίδραση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας, λέγοντας ότι το νόμισμα είναι υπερτιμημένο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Έτσι, η ισοτιμία δολαρίου Αυστραλίας/δολαρίου Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε σε νέα πολυήμερα χαμηλά κάτω από τα 1,2900.

Αναφορικά με το θέμα ενός τρίτου γύρου μέτρων στήριξης από τη Fed, ο Bill Gross της Pimco απέρριψε το σενάριο επέκτασης της στήριξης στην αμερικανική οικονομία, τονίζοντας ότι «θα ήταν δύσκολο για τη Fed να εισάγει έναν τρίτο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης QE3». 

Οι δηλώσεις του Gross βρίσκουν αντίκρισμα στα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, Bullard και Hoenig, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στο πότε θα αποσυρθούν τελικά τα μέτρα στήριξης. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Fed να διατηρήσει τελικά την πολιτική στήριξης, αποσύροντας τα μέτρα όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας. 

Την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση ρίσκου, με τη Wall Street να σημειώνει απώλειες για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι σημερινές αποφάσεις των ΕΚΤ και BoE για τα επιτόκια αναμένεται να ξεκαθαρίσουν περισσότερο το τοπίο και επομένως την κατεύθυνση των αγορών. Και οι δύο Κεντρικές Τράπεζες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και η προσοχή θα στραφεί στις δηλώσεις Trichet και στον αν τελικά ανοίξει το δρόμο μιας νέας αύξησης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Αν ο Trichet κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση των επιτοκίων χρησιμοποιήσει τη λέξη «επαγρύπνηση», η αγορά θα την εκλάβει ως σήμα ανόδου των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα δώσει νέα ώθηση στο ευρώ. Στην αντίθετη περίπτωση το κοινό νόμισμα θα υποχωρήσει. 

Η μόνη αξιόλογη ανακοίνωση στο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας είναι το εμπορικό ισοζύγιο στη Βρετανία πριν τις αποφάσεις για τα επιτόκια. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αναμένεται η ομιλία του Plosser της Fed με αντικείμενο την αμερικανική οικονομία. Σταθεροποιητικά διαπραγματεύονται τόσο ο χρυσός όσο και τα futures των δεικτών στη Wall Street, ενώ το πετρέλαιο εξακολουθεί να ενισχύεται.