Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στις εξαγωγές

«Καλούμε και τις κινεζικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον και να αναπτύξουν κοινή δράση με τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς, όπου Ελλάδα και Κίνα εμφανίζουν αυξημένη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, το εμπόριο, οι κατασκευές», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνο – κινεζικό Επιμελητήριο, σήμερα, Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπέρβαση της κρίσης και μίλησε για τις πρώτες θετικές ενδείξεις που υπάρχουν, όπως είναι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από 9 τρίμηνα, η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών το 2010 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2011, καθώς και οι ενθαρρυντικές προβλέψεις της Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την υλοποίηση πολιτικών όπως η υπηρεσία μιας στάσης για την ίδρυση εταιριών, αλλά και η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή. Παράλληλα, όπως τόνισε, σε δύο μήνες γίνεται πράξη «μια πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση που προβλέπει την ολική άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων που βρίσκονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης».

Ακόμη, ο υπουργός επισήμανε τη σημασία που δίνει η πολιτεία στις εξαγωγές με την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής. Μάλιστα, όπως τόνισε, οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν μια μεγάλη αύξηση της τάξης του 55,9%.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, επισήμανε επίσης τη μεγάλη σημασία της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Γενικής Διοίκησης, Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Κίνας, κ. Ζι και την υπογραφή της συμφωνίας για την πιστοποίηση των κινεζικών προϊόντων. «Μια συμφωνία που εξασφαλίζει μια αυξημένη συνεργασία των κινεζικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με ανεξάρτητους ελληνικούς φορείς, και όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι αμοιβαία επωφελής».