Ενισχύονται τα νομίσματα

Οι αγορές εξακολουθούν να αντιδρούν στις ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής για μεγάλη (πέραν του αναμενόμενου) μείωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έντονες πιέσεις για το δολάριο και ενισχύοντας τα υπόλοιπα νομίσματα. Αν και τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν σοκ, η αγορά ήταν ήδη προετοιμασμένη για αρνητικό αποτέλεσμα, ύστερα από την ανακοίνωση της ADP την Τετάρτη. 

Παρά την ενίσχυση της αποστροφής ρίσκου, υπήρξε αυξημένη ζήτηση στην αγορά συναλλάγματος, και συγκεκριμένα στα νομίσματα υψηλών αποδόσεων. Ισχυρή ζήτηση είχαν το ελβετικό φράγκο και το γεν με την ισοτιμία δολαρίου/ελβετικού φράγκου να καταγράφει νέο χαμηλό και την ισοτιμία δολαρίου/γεν να βρίσκεται μια ανάσα κάτω του 80. Την ίδια στιγμή η συζήτηση για έναν τρίτο γύρο μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης επανήλθε στο προσκήνιο. Αν και η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι για την ώρα μικρή, η αδυναμία των αμερικανικών μάκρο ήταν αρκετή για να ενισχύσει τις προοπτικές για κάτι τέτοιο.

Τα βλέμματα την Τρίτη θα είναι στραμμένα στην ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ο οποίος αναμένεται να διαλευκάνει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις της Fed. Το ευρώ έχει βρει στήριξη πάνω από τα 1,46 δολάρια, έχοντας λάβει νέα ώθηση μετά την απόφαση της Τρόικας για την εκταμίευση της 5ης δόσης για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η στερλίνα υποχωρεί, δεχόμενη πιέσεις από τα μακροοικονομικά στοιχεία της Βρετανίας (PMI υπηρεσιών και μεταποίησης, στεγαστικοί δείκτες). Στο μέτωπο των στατιστικών στοιχείων, οι νέες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων, ενώ ο δείκτης πληθωρισμού TD inflation φαίνεται να έχει υποχωρήσει.

«Φτωχό» είναι το οικονομικό ημερολόγιο στην Ευρώπη με εξαίρεση τον δείκτη PPI και τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.

 Στον Καναδά αναμένονται τα στοιχεία των νέων αδειών στην αγορά κατοικίας καθώς και ο δείκτης Ivey PMI. Τέλος, στις ΗΠΑ αναμένεται στις 21:30 GMT η ομιλία του Fisher, μέλους της Fed. 

Μικρή πτώση σημειώνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών στης Wall Street, ενώ σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές των εμπορευμάτων σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.