Προβληματισμός στην Ευρώπη από το θανατηφόρο βακτήριο

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Ευρώπη το θανατηφόρο στέλεχος του βακτηρίου E.coli, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκαοχτώ ανθρώπους και έχει προσβάλλει άλλους 1.500 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν πως μεταφέρθηκε ο ιός. 

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει το καταναλωτικό κοινό στην Ευρώπη- και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα-  να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών λαχανικών όπως ντομάτες, αγγούρια, και μαρούλι.
Εάν η μετάδοση του βακτηρίου συνεχιστεί θα προκαλέσει μεγάλες ζημίες στις επιχειρήσεις και το εμπόριο, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στη φήμη τους. 

Παρόμοια συμβάντα έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Τον Ιανουάριο του 2006, σε προϊόντα της Cadbury Schweppes ανιχνεύθηκε σαλμονέλα και η εταιρεία οδηγήθηκε στη απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ αντιμετώπισε αρκετές δικαστικές υποθέσεις και συνολικά σημείωσε ζημία της τάξεως 30 εκατομμύρια λίρες.

Ήδη όσον αφορά το βακτήριο η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της από τις πληροφορίες ότι τα ισπανικά αγγούρια ευθύνονται για την διατροφική δηλητηρίαση που έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη και η Πορτογαλία αναμένεται να ζητήσει αποζημιώσεις από την Ευρωπαική Επιτροπή. 

Πηγή: Strategic Risk