Στον «αέρα» παραμένει η υπόθεση της VdV Leben

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάληψη μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου της VDV Leben, καθώς καμία από τις εταιρείες που είχε παραλάβει το φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία δεν κατέθεσε οικονομική προσφορά.  Η απροθυμία των συμμετεχόντων ήταν αναμενόμενη στο βαθμό που το μεγάλο έλλειμμα στα αποθέματα της εταιρείας, δε δημιουργούσε εξαρχής προσδοκίες για την επιτυχία του διαγωνισμού. 

Επόμενο βήμα αποτελεί η οριστικοποίηση από το Εγγυητικό Κεφάλαιο των απαιτήσεων των ασφαλισμένων της εταιρείας, που υπολογίζονται στις 13.000, από τους οποίους οι 8.000 περίπου είναι κάτοικοι Γερμανίας, στην οποία η VDV Leben διατηρούσε παράλληλη δραστηριότητα μέσω ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Η πιστοποίηση των απαιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει και η διαδικασία ικανοποίησής τους. 

Κρίσιμο θέμα παραμένει η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων που υπολογίζονται στα 40 εκατ. ευρώ, στο βαθμό που το έλλειμμα στα αποθέματα της εταιρείας είχε υπολογιστεί στα 45 εκατ. ευρώ  περίπου.  Με δεδομένο ότι τα έσοδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου έως το τέλος του χρόνου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ, οι δυνατότητες για άμεση ικανοποίηση των ασφαλισμένων της VDV Leben θεωρείται αμφίβολη.

Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι η σταδιακή ικανοποίηση των ασφαλισμένων σε βάθος χρόνου ή η εξεύρεση δανείου που θα επιτρέψει την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, λύση ωστόσο που προσκρούει στην απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να χορηγήσει δάνειο.