Τ.Τ.: Μια καθαρά… οικογενειακή υπόθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος

Μια καθαρά… οικογενειακή υπόθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Επικρατέστεροι διεκδικητές είναι η Εθνική και η Eurobank, ενώ, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά, δε θα πρέπει να αποκλείεται ένα τριπλό deal, μεταξύ Εθνικής-Eurobank και Τ.Τ. για τη δημιουργία ενός τραπεζικού «εθνικού πρωταθλητή». 

Αναλυτές στο εξωτερικό θεωρούν ότι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης δεν πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους ξένοι αγοραστές. Οπως έγραψε χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα οικονομικής ενημέρωσης “zerohedge”, κανείς εκ των ξένων παικτών δε θα πλησίαζε ούτε σε απόσταση δέκα μέτρων το διαγωνισμό. 

Ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, πενταπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων, σε μια εποχή όπου κανένας διεθνής «παίκτης» δεν έχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι αρκετό για να αποθαρρύνει ακόμη και τον πιο τολμηρό αγοραστή. Κανείς δεν ξεχνά, εξάλλου, ότι μαζί με το Τ.Τ. πηγαίνει «πακέτο» και η συμμετοχή στην T-Bank, για την οποία η σημερινή διοίκηση του ιδρύματος δεν έχει λάβει αποφάσεις.