Άνοδος των βασικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου

Του Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM

Τα στοιχεία του φόβου και της αβεβαιότητας έχουν εξαλειφθεί προς το παρόν από την αγορά, με τα βασικά νομίσματα να ανακάμπτουν έναντι του δολαρίου, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας πιο αξιόλογης διορθωτικής κίνησης.

Η άνοδος των νομισμάτων ενισχύθηκε κατά τις ώρες των ασιατικών συναλλαγών, με το ευρώ να ξεπερνά την περιοχή του 1,4200, έναντι του δολαρίου.
 
Θετικά ήταν τα νέα ότι η Κίνα θα επενδύσει αρκετά δισ. δολάρια στην οικονομία της Νέας Ζηλανδίας, και εκατοντάδες δισ. στην Αυστραλία, βοηθώντας την άνοδο των αντίστοιχων νομισμάτων των χωρών αυτών.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει επίσης ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για ομόλογα στήριξης της Ευρώπης, κάτι το οποίο ενίσχυσε το θετικό κλίμα.

Η ισοτιμία EUR/CHF διαμόρφωσε νέα ιστορικά χαμηλά κάτω από το 1,2300, ενώ πολλοί Ελβετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την άνοδο του νομίσματος της χώρας τους.

Την Τετάρτη προειδοποιήσαμε για μια πιθανή αντίδραση ύστερα από την έντονη άνοδο του δολαρίου, και βλέπουμε το σενάριο αυτό να επιβεβαιώνεται.

Ωστόσο, παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με τη συνέχιση της ανόδου των υπολοίπων νομισμάτων, καθώς το προβλήματα στην Ευρωζώνη συνεχίζονται και υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης και σε άλλες χώρες.

Στη συνέχεια της ημέρας, αναμένονται τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Ελβετίας, οι τιμές εισαγωγών της Γερμανίας, και ο δείκτης τιμών κατοικιών της Αγγλίας. 

Το απόγευμα από την πλευρά της Αμερικής, στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανακοίνωση του ΑΕΠ, και οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας.

Τα futures της Αμερικής και οι τιμές των εμπορευμάτων ενισχύονται ελαφρώς στο ξεκίνημα της ημέρας.