Ε.Θ.Ε.: Τα αμοιβαία αυξάνονται σε ενεργητικό και αποδόσεις

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας, κ. Α. Ξενόφου, «η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Ένωσης ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες ρευστότητας στην εγχώρια αγορά και τα υψηλά ανταγωνιστικά επιτόκια, το ύψος των συνολικά διαχειριζόμενων κεφαλαίων διαφαίνεται να έχει αγγίξει πλέον έναν σκληρό πυρήνα. Επιπροσθέτως, οι καλές αποδόσεις +8,44% στην περίπτωση των Μετοχικών Εσωτερικού, +4,57% και +1,09% για τα Μικτά και Ομολογιακά Εσωτερικού, αντίστοιχα, ερμηνεύονται από τη σημαντική κάμψη τιμών που είχε προηγηθεί και το επακόλουθο αγοραστικό ενδιαφέρον που ακολούθησε». Το συνολικό δε ύψος των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων των 36 εταιρειών – μελών της Ένωσης ανήλθε στα 12,49 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

• Στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 0,3%, με τις κατηγορίες των Μετοχικών και Διαχειρίσεων Διαθεσίμων να συνεισφέρουν δυναμικά, παρουσιάζοντας αύξηση ενεργητικού κατά 108 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Στο μέτωπο των αποδόσεων κυριάρχησαν τα αμοιβαία κεφάλαια που επένδυσαν στην εγχώρια αγορά, λόγω της σημαντικής διόρθωσης που είχε προηγηθεί, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, να υπεραποδώσουν έναντι των αντίστοιχων δεικτών. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση της κατηγορίας των Μετοχικών Εσωτερικού ανήλθε σε +8,44% έναντι +6,48% της απόδοσης του FTSE ATHEX20 και η μέση απόδοση των Ομολογιακών Εσωτ. ανήλθε σε +1,09% έναντι +0,16% του Δείκτη EMU 1-10 Έτη ΟΕΔ.

• Οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 με υψηλό μεσοσταθμικό Discount -25,91%, συνολικό ενεργητικό 220,4 εκατ. ευρώ και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους +0,41%.

• Οι 4 εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το προηγούμενο τρίμηνο, με το σύνολο των επενδύσεών τους σε ακίνητα να ξεπερνάει τα 1.538 εκατ. ευρώ. Τέλος, το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων (Asset Management) των 5 ΑΕΠΕΥ μελών της Ε.Θ.Ε. και των 14 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού, ανήλθαν στις 31/3/2011 σε 2.696 εκατ. ευρώ.

• Στην ευρωπαϊκή αγορά των συλλογικών επενδύσεων, oι καθαρές εισροές στους ΟΣΕΚΑ ανήλθαν σε 27 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα 12 δισ. ευρώ των καθαρών εισροών του Ιανουαρίου. Η αύξηση στις εισροές των ΟΣΕΚΑ οφείλεται στην αυξημένη εισροή κεφαλαίων στα Μικτά ΑΚ και στις εισροές κεφαλαίων στην κατηγορία των Διαχείρισης Διαθεσίμων, σε σύγκριση με τις εκροές του Ιανουαρίου.