Αναγκαίες οι πρόσθετες παρεμβάσεις στην οικονομία

Είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στην οικονομία τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, όπου αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας έως τώρα επισημαίνοντας ότι το 2011 θα πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα «γιατί το 2010 έκλεισε με ένα έλλειμμα μια μονάδα παραπάνω από εκεί που το περιμέναμε».

Συγκεκριμένα ο κ . Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως όταν η κυβέρνηση ετοίμασε το πρόγραμμα το έλλειμμα υπολογιζόταν στο 13,7%, «όμως κατέληξε μετά από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας να είναι, το 2009, 15,4% και όμως καλύφθηκε μια διαφορά πέντε μονάδων, όχι 5,5% όσο είχε αρχικά ειπωθεί, αλλά 5%. Φέτος, καλούμαστε να καλύψουμε λίγο παραπάνω δρόμο από αυτόν που αρχικά υπολογίζαμε. Χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις, γιατί η ύφεση, το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ήταν πιο βαθιά από αυτήν που περιμέναμε».

Όσον αφορά τις υφεσιακές επιδράσεις της οικονομικής πολιτικής, δήλωσε πως το «πρώτο τρίμηνο του 2011 με χαμηλότερους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, με χαμηλότερες συντάξεις και με μειωμένες δαπάνες στο δημόσιο η οικονομία αρχίζει και δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η οικονομία ανταποκρίνεται. Ανταποκρίνεται γιατί ανταποκρίνονται οι εξαγωγές, γιατί έχουμε μπροστά μας μια καλή τουριστική περίοδο και γιατί σιγά – σιγά αρχίζει να προσαρμόζεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, πολύ πιο στέρεο και πολύ πιο σωστό».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει «νέες παρεμβάσεις, που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν και στο σκέλος των δαπανών και στο σκέλος των εσόδων και το κάνουμε με τον τρόπο που θα έχει, όσο το δυνατόν, μικρότερη αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει κίνδυνος; Βεβαίως υπάρχει, αλλά υπάρχει και ένας υπέρτερος κίνδυνος, που είναι οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι  η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια και, άρα, να μην θελήσουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα στήριξης το οποίο έχουν, στο οποίο έχουν δεσμευτεί απέναντί μας. Αυτόν τον κίνδυνο, εμείς ποτέ δεν θα τον πάρουμε. Και παράλληλα να  υλοποιήσουμε, για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα, ένα πολυετές πρόγραμμα, το οποίο θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015.  

Όχι με οριζόντιες πολιτικές περικοπών, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις και τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, με 150.000 δημοσίους υπαλλήλους στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια απ’ ό,τι έχουμε σήμερα, μείον 25% από το 2009, μια πρωτοφανής μείωση. Με ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο έρχεται πολύ πιο κοντά με αυτά που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. 

Με μια σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού και στόχευσης των κοινωνικών δαπανών. Με μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, για πρώτη φορά, με μια πραγματική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όχι με λόγια, αλλά με νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ήδη έχουμε αναλάβει, με αναδιοργάνωση μηχανισμών και με ένα σχέδιο δράσης που παρακολουθείται επιχειρησιακά μήνα – μήνα και τρίμηνο με το τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, χθες, σε συνέχεια των αποφάσεων που έχουν παρθεί, τους τελευταίους μήνες, και της προετοιμασίας που έχει γίνει, λήφθηκαν αποφάσεις για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Και βεβαίως, έχουμε στο μυαλό μας ότι τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ, που προσδοκούμε μέχρι το 2015, θα μπορέσουν να μειώσουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες».