Ποιος θα πληρώσει το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία;

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Φουκουσίμα, μετά από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, το τσουνάμι που ακολούθησε και τα ατυχήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται εν τω μεταξύ η συζήτηση για τις αποζημιώσεις και κυρίως όσον αφορά στο ποσοστό αποζημιώσεων που θα καταβάλλει η TEPCO στους πληγέντες, ενώ οι συνολικές απώλειες εκτιμώνται στα 200 – 300 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Tepco να καταβάλει σε 48.000 οικογένειες, που ζουν εντός της ζώνης 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, αποζημιώσεις ύψους 12.000 δολαρίων σε κάθε οικογένεια. Αυτό θα είναι το ξεκίνημα ενός τεράστιου νομοσχεδίου για την καταβολή αποζημιώσεων στην περιοχή. Η καταστροφή που σημειώθηκε αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων στην Ιαπωνία, η οποία είναι πιθανό να  επηρεάσει και την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά.

Η Tepco, διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, αν και διαθέτει συνολικό ενεργητικό ύψους περίπου 160 δισ. δολαρίων,  ωστόσο,  φαίνεται πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των απωλειών που έχει υποστεί από το σεισμό και το τσουνάμι. Για αυτό το λόγο η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει έγγραφο αίτημα στην Ιαπωνική κυβέρνηση για οικονομική στήριξη.
Πέρα από αυτό οι σοβαρές ζημιές στις υποδομές ηλεκτροδότησης αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική δραστηριότητα αυξάνοντας τις αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές.