Επέκταση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε την 20η Ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Μαΐου 2011, στην Αστανά του Καζακστάν. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Γιάννη Δρυμούση, με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Διοικητή της Τράπεζας, για την Ελλάδα.

Στόχος της Συνόδου ήταν να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας ώστε χώρες, όπως η Αίγυπτος σε πρώτη φάση, το Μαρόκο και η Τυνησία σε επόμενο στάδιο, να αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από την Τράπεζα.

Η Τράπεζα διαθέτει, μετά και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 δισ. ευρώ, την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για να επεκτείνει τη γεωγραφική της κάλυψη αλλά και την τεχνογνωσία και εμπειρία στις προτεινόμενες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό, οι υποψήφιες προς χρηματοδότηση χώρες θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά.

Το αίτημα γεωγραφικής επέκτασης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας έτυχε γενικά θετικής ανταπόκρισης από το Συμβούλιο Διοικητών, το οποίο ωστόσο έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις, πολιτικής και οικονομικής φύσης, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης της EBRD θα συναρτηθεί με την πορεία εκδημοκρατισμού στις χώρες αυτές, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δε θα επηρεαστούν τόσο η τεχνική υποστήριξη όσο και οι χρηματοδοτικές ροές στις σημερινές λήπτριες χώρες. Από ελληνικής πλευράς υποστηρίχθηκε η σταδιακή επέκταση της δραστηριοποίησης της Τράπεζας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, με προτεραιότητα την Αίγυπτο.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την Ετήσια Έκθεση για το 2010, όπου επισημαίνεται η ισχυρή υποστήριξη των χωρών δραστηριοποίησης της Τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι στη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών τους, με διαφοροποιήσεις μεταξύ ληπτριών χωρών.

Επισημαίνεται ότι το 2010, η Τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία, καταγράφοντας καθαρά κέρδη 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, αποφασίστηκε το ποσό των 120 εκατ. ευρώ να διατεθεί για την ολοκλήρωση των έργων προστατευτικού καλύμματος στο πυρηνικό εργοστάσιο Chernobyl.