Πιθανή η συνέχιση της ανόδου του δολαρίου

Το σενάριο της διορθωτικής κίνησης στις αγορές νομισμάτων, που αναφέραμε τις τελευταίες ημέρες, έχει αρχίσει να εξασθενεί, με το ευρώ να διασπά ανοδικά την περιοχή του 1,4300 το πρωί της Πέμπτης, δείχνοντας ότι η κίνηση είναι πιθανό να συνεχιστεί και σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, τα κέρδη πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα αναμένεται να είναι περιορισμένα, ενώ θα ήταν πιθανή η διαμόρφωση μιας χαμηλότερης κορυφής (προηγούμενη στο 1,4850) και μιας νέας κίνησης υπέρ του δολαρίου.

Η στερλίνα συνεχίζει να κινείται πτωτικά, ύστερα από τα απογοητευτικά στοιχεία από τον τομέα της απασχόλησης την Τετάρτη. Η εθνική καταναλωτική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το αναμενόμενο, γεγονός που αύξησε τις πιέσεις στο αγγλικό νόμισμα.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Αγγλία έχουν αποθαρρύνει εκείνους που θεωρούσαν πιθανή μια αύξηση επιτοκίων καθώς η ΒΟΕ δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να προβεί σε μια τέτοια κίνηση στο άμεσο μέλλον.

Οι λιανικές πωλήσεις της Αγγλίας είναι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συναλλαγών σήμερα, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,9%, σε σχέση με το 0,2% του προηγούμενου μήνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο, το θέμα της Ελλάδας, και η «ήπια αναδιάρθρωση» συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές, με τους φόβους εξάπλωσης της κρίσης να εντείνονται τις τελευταίες ημέρες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Trichet, πρόκειται να μιλήσει σήμερα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σταθερότητα, και ως συνήθως είναι πιθανό να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις αγορές.

Από πλευράς οικονομικών ανακοινώσεων, οι εβδομαδιαίες αποδοχές στην Αυστραλία αυξήθηκαν, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Στη Νέα Ζηλανδία δημοσιεύθηκε ο προϋπολογισμός του 2011 και 2012, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μια σειρά μέτρων λιτότητας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ξανά πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το 2014/15.

Στη συνέχεια της ημέρας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αναμένονται τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων της Αγγλίας, ο δείκτης ZEW της Ελβετίας και ο δείκτης CBI της Αγγλίας. Το απόγευμα κατά τη διάρκεια των αμερικάνικων συναλλαγών, στο επίκεντρο θα είναι οι ανακοινώσεις των υφιστάμενων πωλήσεων κατοικιών, οι αιτήσεις ανεργίας , και ο δείκτης Philly Fed. Τα futures της  Αμερικής και οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν σταθερά στο άνοιγμα της Ευρώπης.