Ελληνοκινεζική συνεργασία για εξαγωγές – εισαγωγές προϊόντων

Την επικαιροποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας για την τυποποίηση και την υπογραφή νέας συμφωνίας για την πιστοποίηση προϊόντων, ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zhi Shuping.

«Με τον Υπουργό, κ. Ζhi, είχαμε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση με σημαντικά αποτελέσματα, που αναφέρονται στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία επέκτασης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου στην τεράστια αγορά της Κίνας και τα ευεργετικά οφέλη που θα αποκομίσει η ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει πολύ σημαντικές επιτυχίες στον τομέα του εμπορίου, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν το 2010 κατά 56%, ενώ τα περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση είναι πάρα πολύ μεγάλα και, επίσης, διευρύνεται και η παρουσία της Κίνας στη χώρα μας μέσα από τις άμεσες επενδύσεις» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, που ανακοίνωσε την συμφωνία για υπογραφή ενός επικαιροποιημένου μνημονίου για την τυποποίηση και ενός νέου μνημονίου για την τυποποίηση προϊόντων, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Όπως επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κοινή δράση μπορεί να  επιτευχθεί και σε άλλους τομείς, όπου Ελλάδα και Κίνα εμφανίζουν αυξημένη τεχνογνωσία, όπως ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα  υπογράφτηκε σημαντικός αριθμός συμφωνιών (15) με την κινεζική πλευρά, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο ιδιωτικών φορέων. Υπάρχει μάλιστα Μνημόνιο Ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, το οποίο υπογράφτηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας(2/10/2010). Σημαντικές εξελίξεις για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί ο θεσμός των Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών(ΜΔΕ) Οικονομικής & Τεχνολογικής Συνεργασίας, που διοργανώνονται από το ΥΠΕΞ.

Όπως φαίνεται και από τα οικονομικά στοιχεία του 2010, αν και ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Κίνας εμφάνισε μικρή μείωση, οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 55,9% (μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα κάθε είδους δέρματα, τα μάρμαρα, τα απορρίμματα από πλαστικές ύλες, τα απορρίμματα και θραύσματα χυτοσιδήρου κ.ά.). Είναι προφανές, όμως, ότι το εμπορικό ισοζύγιο διαθέτει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά.
Με την υπογραφή της επικαιροποιημένης συμφωνίας για την τυποποίηση προϊόντων και με δεδομένη την τεράστια αύξηση των κινεζικών εξαγωγών και της εγχώριας κατανάλωσης, η Ελλάδα έλαβε τις απαραίτητες δεσμεύσεις με τις οποίες διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε νόμιμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία συμμορφώνονται με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η υπογραφή συμφωνίας για την πιστοποίηση προϊόντων εξασφαλίζει μια αυξημένη συνεργασία των κινεζικών εξαγωγικών επιχειρήσεων με ανεξάρτητους ελληνικούς φορείς (διαπιστευμένους και κοινοποιημένους φορείς), η οποία αναμένεται να είναι αμοιβαία επωφελής. Έτσι ο ΕΛΟΤ, που αποτελεί βασικό φορέα από ελληνικής πλευράς σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης για ασφαλή –ποιοτικά προϊόντα, θα συνεργαστεί στενά με αντίστοιχους κινεζικούς φορείς, με ευεργετικά για το ελληνικό εμπόριο αποτελέσματα.

«Μετά από αυτή τη συνάντηση θα ενισχύσουμε τις συνεργασίες στις εισαγωγές και εξαγωγές των διαφόρων προϊόντων και σε άλλους τομείς» δήλωσε ο κ. Zhi Shuping, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που αποφασίστηκαν και οι οποίες αναμένεται να συσφίξουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.