Χωρίς ασφάλιση σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Το ζήτημα της ασφάλισης των επιχειρηματικών κινδύνων στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας συζήτησαν στην ημερίδα της Θεσσαλονίκης  οι κ.κ Αποστολοπούλου Δώρα, Διευθύντρια ανάληψης λοιπών κλάδων της VICTORIA, η κα Κελέκη Θεοφανώ, Υποδιευθύντρια αναλήψεων πυρός και συναφών κινδύνων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και ο κ. Τζίτζικας Γιάννης, Προϊστάμενος Κλάδου Αναπτυσσόμενων Αγορών της  CHARTIS.

«Ενώ το περιβάλλον έχει αλλάξει κατά πολύ, οι επιχειρήσεις, όσες ασφαλίζονται, γιατί δυστυχώς υπάρχει σημαντικός αριθμός που δεν ασφαλίζονται, εξακολουθούν να αναζητούν τα κλασσικά προϊόντα, κατά κινδύνων φωτιάς, σεισμού, φυσικών φαινομένων, μεταφοράς εμπορευμάτων» ανέφερε η κα Αποστολοπούλου.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα προϊόντα, είτε από παλιά, όπως η ασφάλιση του μικτού κέρδους, που προστατεύει τον επιχειρηματία να μη χάσει το μικτό του κέρδος, για την αντιμετώπιση των πάγιων και σταθερών εξόδων του, μετά από μια ζημιά, είτε νεότερες καλύψεις, όπως  οι ευθύνες των στελεχών και των διευθυντών των επιχειρήσεων, αλλά και η ευθύνη σε περίπτωση ρύπανσης, σύμφωνα με την βασική αρχή ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει». 

Ειδικά για το θέμα των αστικών ευθυνών, τόνισε, ότι ο Έλληνας καταναλωτής είναι πλέον ενημερωμένος και διεκδικεί τα δικαιώματά του, αν θεωρήσει ότι κάποια επιχείρηση τον έβλαψε.

Στη συνέχεια η κα Κελέκη, επεσήμανε ότι «η έννοια των κινδύνων σε μια σύγχρονη επιχείρηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αβεβαιότητα και με την μεταβλητότητα, που προκαλούνται από διάφορες πηγές στο ευρύτερο φυσικό, επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Τα κυριότερα στάδια για την διαδικασία της διαχείρισης κινδύνων είναι: α) ο εντοπισμός και η αναγνώριση των κινδύνων, που απειλούν την ικανότητα της επιχείρησης να πραγματοποιήσει κέρδος, να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να διαθέσει χωρίς διακοπή τα προϊόντα της σε ευνοϊκή τιμή. Για την κάθε επιχείρηση, έχουμε κινδύνους από το εξωτερικό της περιβάλλον, προς το εξωτερικό περιβάλλον και εντός του περιβάλλοντός της, β) η αξιολόγηση των κινδύνων, που στηρίζεται σε στατιστικά δεδομένα, γ) ο έλεγχος των κινδύνων και δ) η χρηματοδότηση των κινδύνων. Είναι αποδεκτό από όλους, ότι η χρηματοδότηση των κινδύνων μέσω των ασφαλιστικών προϊόντων, είναι η καλύτερη μέθοδος σε μακροχρόνια βάση». 

Ο κ. Τζίτζικας στη δική του παρέμβαση στο πάνελ ανέφερε πως « οι πελάτες-επιχειρήσεις βιώνουν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης» και πρόσθεσε πως «ειδικότερα, στον τομέα των ευθυνών, η αγορά έχει προχωρήσει πολύ, αλλά ο μέσος Έλληνας επιχειρηματίας σκέφτεται πιο απλά: για ποια πράγματα είμαι υπεύθυνος και τι ζημιά μπορώ να πάθω. Τα νέα προγράμματα έχουν εκ των προτέρων αναλύσει τους κινδύνους και τις ευθύνες, ανά τομέα και δραστηριότητα και απαντούν άμεσα στον προβληματισμό του επιχειρηματία, προσφέροντάς του ουσιαστικό δίχτυ προστασίας από πληθώρα κινδύνων κάθε μορφής. Φυσικά για μεγαλύτερες επιχειρήσεις τα προγράμματα μπορεί και πρέπει να εξειδικεύονται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι πολλές ασφαλίσεις, κυρίως ευθυνών, έχουν καταστεί υποχρεωτικές, με βάση τη πρόσφατη νομοθεσία».