Διορθωτική θεωρείται η άνοδος του ευρώ

Οι αγορές φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από τις αυξομειώσεις της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αβέβαιοι σχετικά με την κατεύθυνση των επόμενων σημαντικών κινήσεων.

Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει το εάν η πρόσφατη άνοδος του δολαρίου θα μπορέσει να συνεχιστεί ή αν τα υπόλοιπα βασικά θα μπορέσουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με τον Joel Kruger, Technical Strategist της FXCM, ο συνδυασμός μιας πιθανής απόσυρσης του δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, με την αύξηση των ανησυχιών για πιθανή μετάδοση της κρίση και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στηρίζουν την άνοδο του δολαρίου, η οποία είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Σημαντική επίδραση θα έχουν για το αμερικανικό νόμισμα, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, σήμερα το βράδυ και τα στοιχεία των πωλήσεων κατοικιών την Πέμπτη. Ευάλωτο σε αντιστροφή θα είναι και στην περίπτωση που οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αρχίσουν να  βλέπουν μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν την ανάγκη κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, κάτι το οποίο οδήγησε σε αύξηση της αποστροφής ρίσκου στην αγορά.

Παρόλο που είδαμε το ευρώ να αντιδρά ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, η κίνηση θεωρείται διορθωτική, ύστερα από την τόσο έντονη πτώση, καθώς δεν υπήρξαν θεμελιώδεις λόγοι για την άνοδο αυτή.

Οι παγκόσμιοι δείκτες θα δώσουν την επιβεβαίωση, καθώς οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά την Τρίτη, δείχνοντας ότι υπάρχει περιθώριο συνέχισης της πτώσης.